Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Denizli Ziraat Odası’nın iftarında konuştu:

Bayraktar, Denizli Ziraat Odası’nın iftarında konuştu:

-Bayraktar, Denizli Ziraat Odası’nın iftarında konuştu:
-''Dünyada yaşanan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve hızlı nüfus artışı gibi sebeplerden dolayı buğday
fiyatları arttı ve artmaya da devam edecek''
-“Türkiye’de pamuk üretmek istiyorsak üreticimize destek vermek zorundayız”
Denizli - 31.07.2012 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada yaşanan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve hızlı nüfus artışı gibi sebeplerin buğday fiyatlarını artırdığını ve fiyatların artmaya devam edeceğini söyledi.
Şemsi Bayraktar ile TZOB Başkan Vekili Nuri Şeyda Sorman, Denizli Ziraat Odası’nın verdiği iftar yemeğine katıldı.
Bayraktar, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Uluslararası Hububat Konseyi'nin dünyadaki buğday fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 16,2 arttığını açıklamasına ilişkin olarak, artık dünyadaki beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı taleplerin de farklılaştığını ve fiyatların da düşmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Temsil ettikleri tarım sektörünün, modası geçmeyen bir sektör olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
''Çünkü bu ülkede yaşayan insanların gıda güvencesini sağlıyoruz. Ancak ülkemizde tarım sektörünün son yıllarda önemi anlaşılmakla birlikte, uzun yıllar öneminin farkında olunmadığını da üzüntüyle izledik. Çünkü gıda sektörü, yokluğunda kıymeti bilinen bir sektördür. Türk çiftçisi milleti namerde muhtaç etmemiş. Türk çiftçisi sadece Türk milletini beslemekle kalmıyor, 30 milyon turisti doyuruyor, bunun ötesinde 18 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Bu insanlar eleştirilecek değil, eli öpülecek insanlar. Tarım sektöründe yapısal sorunlar hep göz ardı edilmiş. Bugün geldiğimiz noktada bu yapısal sorunlar çözülmeye çalışılıyor ama maliyeti fevkalade büyük. Baba ölmüş, arazileri parçalamaya devam etmişiz. Miras hukukunu değiştirmemişiz. Arazi toplulaştırmasını başaramamışız.”
Bayraktar, Türkiye’nin şimdi basınçlı sulama sistemlerine geçtiğini, damlama, sulama sistemlerine destek verdiğini, bunu çok önemli bulduklarını söyledi.
Tarımda sulamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Şemsi Bayraktar, sulama yatırımlarının, GAP, DAP ve KOP gibi projelerdeki barajların hızlı bir şekilde bitirilmesi gerektiğini söyledi.
-''Dünyada birçok ürünün fiyatı artacak''-
Gümrüklerin yavaş yavaş kaldırıldığı bir dünyada verimlilik, kalite ve standardın giderek önem kazandığına işaret eden Bayraktar, dünyadaki konjonktürel gelişmelere bakıldığında fiyatlarda müthiş bir değişim gördüklerini söyledi.
Bayraktar, şöyle dedi:
''Dünyada birçok ürünün fiyatı artacak. Bir yandan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık, bir taraftan hızlı nüfus artışı, bir taraftan arabalarının depolarının bitkilerden elde edilen bir biyoyakıtla doldurulması. Bütün bunlar bir talep yaratıyor. Çin gibi ülkeler eskiden pirinç yiyordu, şimdi et yiyorlar. Bunlar da talep yaratıyor. Bütün bu gelişmeler karşısında dünyada gıda fiyatlarının düşmesi mümkün değil.''
Bayraktar, Türkiye'nin konjonktürü akılcı politikalarla şansa ve fırsata çevirmesi gerektiğini de ifade ederek, öncelikle sulama yatırımlarının bitirilmesi gerektiğini, bu anlamda Denizli'nin şanslı iller arasında yer aldığını kaydetti.
Küresel ısınmanın getirdiği kuraklığın ve gıdaya talebin artmasının fiyatları artırdığına işaret eden Bayraktar, ''Dünyada yaşanan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve hızlı nüfus artışı gibi sebeplerden dolayı buğday fiyatları arttı ve artmaya da devam edecek'' ifadelerini kullandı.
-“Pamuk üretimi için üreticilere daha çok destek verilmeli”-
Şemsi Bayraktar, pamuk üretimi için üreticilere daha çok destek verilmesi gerektiğini belirtti.
Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi pamuğunun kalitesinin dünyaca bilindiğini ifade etti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ''Hem kalite hem verimlilik yönünden rekabet ettiğimiz ülkelerden aşağı bir tarafımız yok. Ancak rekabet ettiğimiz ülkeler hem verimliliği yakalıyorlar hem de mutlak üstünlük dediğimiz desteklemelerine devam ediyorlar. Bu yüzden rekabet edemiyoruz'' dedi.
Pamuk alanlarının bu sene yüzde 25-30 azaldığını ifade eden Bayraktar, üreticilerin mısır gibi başka ürünleri tercih etmeye başladığını, gelecek yıl için bu konuda tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, şöyle konuştu:
''Türkiye'de pamuk üretmek istiyorsak üreticimize destek vermek zorundayız. Ülkemizin dövizini yabancı çiftçileri finanse etmekte kullanamayız. Ziraat Odaları Birliği olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Afetlerden zarar gören üreticilerimiz de var. Onların durumunu takip ediyoruz. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la görüştük. Kendilerine bir dosya sunduk. Doğal afetlerde zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borçlarının faiz sübvansiyonu ile ertelenmesini talep ediyoruz.''
Gelecek yıl çiftçinin üretim yapabilmesi için yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bayraktar, ''Aksi takdirde önümüzdeki yıl çiftçi ekim yapmaz. Ekerken de biçerken de yüzü gülen bir Türk çiftçisi tabii ki hedefimiz. 50 milyon turisti doyuran, 100 milyon Türkiye'yi doyuran, 50 milyar dolar ihracat yapan bir tarım sektörü hedefimiz. Kamu kurum ve kuruluşları ile tüm paydaşlarla ortak akılla bu hedefe doğru yürümeye devam ediyoruz'' diye konuştu.