Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Altınekin’de tohum eleme tesisi açtı

Bayraktar, Altınekin’de tohum eleme tesisi açtı

-Bayraktar, Altınekin’de tohum eleme tesisi açtı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Türkiye'nin her tarafında kadın çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Hızlı bir şekilde göç veriyoruz. Tarım, kadınlara kalmaya başladı”

-“Eğer kadın çiftçilerimize tarımı öğretemezsek, tarımda verimliliği yakalayamayız"

-“Ziraat Odaları teknik elemanlar istihdam ederek, hızlı şekilde bilgiyi çiftçiye ulaştırmaya başladı”

-“Türkiye’de üreticimizin önünü açtığımızda üreticimizin sorunlarını ortadan kaldırdığımızda üreticimiz neler yapabileceğini gösteriyor”

-“Sadece KOP değil, sulamaya yönelik diğer bütün projelerin bir an evvel bitirilmesini önemsiyoruz”

 

Konya – 18.09.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin her tarafında kadın çiftçilerimizi eğitmeye başladıklarını bildirerek, “Hızlı bir şekilde göç veriyoruz. Tarım, kadınlara kalmaya başladı. Eğer kadın çiftçilerimize tarımı öğretemezsek, tarımda verimliliği yakalayamayız" dedi.

Ayçiçeği hasadı için Konya'nın Altınekin ilçesine gelen Bayraktar, Ziraat Odası Tohum Eleme Tesisi'nin açılışını yaptı, Ezme-Yem Ünitesi'nin de temel atma törenine katıldı.

Bayraktar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarımda verimliliğin çok önemli olduğunu söyledi.

Tarımda ilerlemenin sağlanabilmesi için başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, kendilerine de büyük görevler düştüğünü aktaran Bayraktar, "Çiftçiye bilgiyi veremez ve yeni gelişmelerden haberdar edemezseniz, tarım teknolojisi ve tekniğine dair bilgi veremezseniz, verimliliği yakalamanız mümkün değildir" diye konuştu.

 

-Tarımda eğitim dönemi-

 

Bayraktar, Ziraat Odalarının teknik elemanlar istihdam ederek, hızlı şekilde bilgiyi çiftçiye ulaştırmaya başladığını ifade etti.

TZOB, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle proje geliştirdiklerini ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin her tarafında kadın çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Hızlı bir şekilde göç veriyoruz. Tarım, kadınlara kalmaya başladı. Eğer kadın çiftçilerimize tarımı öğretemezsek, tarımda verimliliği yakalayamayız. Bunun bilinci içinde eğitimleri veriyoruz. Her iki bakanımızla da gidip, kadın çiftçilerimize sertifikalarını veriyoruz. Genç çiftçilerimize yönelik eğitim programını da başlattık. Türkiye'nin her tarafında genç çiftçilerimizi eğiteceğiz. Bunu fevkalade önemsiyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığımız proje kapsamında araştırma enstitülerini eğitim merkezi haline getirdik. Buralarda uzmanlarımızca çiftçilerimize eğitim verilmeye başlandı. Kendi bünyemizde de ziraat mühendislerimiz ile verdiğimiz eğitimmler var, paydaşlarımızın verdiği eğitimler var. Çiftçimize bilgiyi ulaştırmadığımız takdirde ne yaparsak yapalım tarımda verimliliği yakalama şansımız yok"

 - Üreticimizin sorunlarını ortadan kaldırdığımızda üreticimiz neler yapabileceğini gösteriyor-

 

Özellikle ayçiçeğinde, son yıllarda verimliliğin arttığının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bugün hasadını yaptığımız ayçiçeğinde Konya, geriden gelerek Türkiye birinciliğini yakaladı. Eskiden Trakya Bölgesinde ayçiçeği üretimi yoğun bir şekilde yapılırdı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli birinciliği paylaşan illerdi ama Konya son yıllarda üretimini 7 bin tondan 263 bin tona çıkararak Türkiye birinciliğini ele geçirdi.

Ayçiçek üretiminde verimlilik rakamlarına baktığımızda Türkiye ortalaması 265 kilogram iken Konya’da 391 kilogram verimlilik rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz, bu Konya’da üretimin ne kadar verimli olduğunu göstermesi açısından önemli. Aslında Türkiye’de üreticimizin önünü açtığımızda üreticimizin sorunlarını ortadan kaldırdığımızda üreticimiz neler yapabileceğini gösteriyor.

 

 -Sulama yatırımları ürün çeşitliliğini artırır-

 

Konya Ovası'nda basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaşmasından memnun olduğunu vurgulayan Bayraktar, bölgedeki sulama faaliyetlerinin verimliliği ve ürün çeşitliliğini artıracağına dikkati çekti.

Bayraktar, bu kapsamda Konya Ovası Projesi’ne (KOP) önem verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sulama kanallarıyla beraber bir an evvel bitirilerek, devreye girmesi, üreticilerimizin elektrik maliyetlerini de aşağıya çekecektir. Bu bölgenin üreticileri, kullandıkları yer altı sularının her yıl bir miktar aşağıya inmesi nedeniyle yüksek bir maliyetle karşı karşıya. Bu enerji maliyetinden de bu üreticilerimizi kurtarmamız lazım. Sadece KOP değil, sulamaya yönelik diğer bütün projelerin de bir an evvel bitirilmesini önemsiyoruz."

 

-Sektör spekülasyona açık-

 

Gıda fiyatlarındaki manipülasyonları izlediklerini ifade eden Bayraktar, gıda enflasyonları yükselirken, üretici fiyatlarının genel ÜFE’nin altında kaldığını söyledi.

Bayraktar şöyle devam etti;

“Üreticimiz üretiyor, ama bu işin fiyat manipülasyonu yapılıyor. Demek ki sektör spekülasyona açık, üretimden vazgeçmeyeceğiz, aracı zincirini kaldıracağız. Bu sektörde aracıların fazla olduğunu yüksek karlar ile çalıştığını gösteriyor. Üretici ile tüketiciyi muhakkak suretle buluşturmamız lazım.

Artık gıda önemli, dünyada manipülasyonları başladı. Kendi kendimize yetmek önemli ama bu da yeterli değil bugün 17 milyar dolar ihracatımızı çiftçimizin önünü açtığımız takdirde 45 milyar dolara çıkarmak mümkün. Bugün 63 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile övünüyoruz bu bize yetmez bunu 150 milyar dolara çıkarmak bizim hedefimiz olmalı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak hükumetimizle bu gayretin içindeyiz. Bu hedeflere ulaşmak içinde çiftçimizin önündeki engelleri kaldırmamız lazım.”

Programa, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, oda başkanları ve yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.