Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > BAYRAKTAR: “Sel Bölgesindeki Çiftçilerimize Sahip Çıkacağız”

BAYRAKTAR: “Sel Bölgesindeki Çiftçilerimize Sahip Çıkacağız”

BAYRAKTAR: “Sel Bölgesindeki Çiftçilerimize Sahip Çıkacağız”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, Batman'da selden zarar gören tarım arazilerinde incelemelerde bulundu.


TZOB Yönetimi Batman’da

Yaşanan sel felaketinin ardından incelemelerde bulunmak üzere Batman'a giden TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ile TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Necat AVCI, Selahattin BİÇER, Nizamettin AYDİŞ, Mehmet Rıfat AKYÜZ, Hüseyin TOPÇUOĞLU tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü Yeniköy, Oymataş, Binatlı, Zorköy, Soğuksu, Şeyh Çoban ve Akça köylerinde incelemelerde bulundu.

Çiftçilerle görüşen BAYRAKTAR, Birlik olarak çiftçilere nakdi yardımda bulunacaklarını ifade ederek, Batman'dan sonra Diyarbakır ve Mardin'de de selden etkilenen çiftçileri ziyaret edeceğini kaydetti. Sivil Toplum Kuruluşları olarak kendilerine düşen görevi yerine getirme gayretinde olacaklarını söyleyen Genel Başkan BAYRAKTAR, “Devlet de üzerine düşen görevi yapmalı, yaraları acilen sarmalı. Devlet bize bu zamanda lazım. Bu insanların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi lazım. Laf zamanı değil, iş zamanı. Sivil Toplum Kuruluşları olarak devletin bu yaraları sarması konusunda baskı unsuru olacağız” dedi. Zararların karşılanması konusundaki Kanunların yetersiz olduğunu belirten Genel Başkan BAYRAKTAR, 2090 sayılı Kanun'un bir an önce değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Genel Başkan BAYRAKTAR, sözlerine şöyle devam etti: “2090 sayılı Kanun maalesef zararların karşılanması konusunda yeterli bir Kanun değil. Bu Kanunla ilgili acil değişikliğe gidilmesi lazım. Zarar gören üreticilerin zararlarının telafi edilmesi, mal varlığının yüzde 40'ının dikkate alınmaması lazım. Gelip gördüğümüz buraların afet bölgesi kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Selden zarar gören vilayetlerin afet kapsamına alınması durumunda yaraların daha çabuk sarılması kolay olacaktır. Bu insanların yaralarının sarılması konusunda herkesi göreve davet ediyoruz. Biz, Birlik olarak selden zarar gören üreticilerimize nakdi yardımda bulunacağız.”

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin AYDİŞ, sel sonrası yörede binlerce dönüm ekili alanın sular altında kaldığını ve yöre çiftçisinin uğradığı sıkıntıyı TZOB Yönetim Kurulu'na anlattığını belirterek, "Bölgedeki çiftçilerin uğradığı sorunu bizzat Genel Başkan Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu'na ilettim. Bölgede yapacakları incelemelerin çok yararlı olacağına inandılar. Batman'dan başlayarak, Şırnak-Silopi, Şanlıurfa, Diyarbakır-Çınar ve Bismil'de sel altında kalan pamuk alanlarını tespit edeceğiz. Çiftçilerin uğradığı zararlar değerlendirecek. Ayrıca Birliğin imkanları doğrultusunda çiftçilere maddi destek de sağlanacak" dedi. TZOB Yönetimi, zor durumdaki köyleri de ziyaret ederek, Batman ve yöresinden toplam 2 bin 200 çiftçinin pamuk alanının hasara uğradığını belirtti ve konuyla ilgili Batman Valisi Haluk İMGA'yı makamında ziyaret etti.

TZOB Yönetimi Şanlıurfa’da TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR: “Çiftçilere zarar karşısında nakdi yardım da yapılmalı”


TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyeleri sel felaketinden en çok etkilenen yerlerden biri olan Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde incelemelerde bulundu.

TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Nizamettin AYDİŞ, Necat AVCI, Mehmet Rıfat AKYÜZ, Hüseyin TOPÇUOĞLU, Selahattin BİÇER ile birlikte Şanlıurfa’nın Harran ilçesine giden TZOB Genel Başkan Şemsi BAYRAKTAR, Kaymakam Hasan YAMAN ve Belediye Başkanı İbrahim ÖZYAVUZ ile görüşerek sel felaketi hakkında bilgi aldı.


Sel felaketinden zarar gören vatandaşların ve üreticilerin, yaralarını sarmak üzere hayırsever işadamlarından ve devletten yardım beklediklerini belirten BAYRAKTAR, “TZOB olarak üreticilere elimizden geldiği kadar yardım yapacağız. Valiliklerimiz ve Kaymakamlıklarımız iyi çalışıyor. Fakat hükümete düşen görev bu bölgede yardımların hızlı bir şekilde yerine ulaştırılmasını sağlamak” dedi.

Genel Başkan Şemsi BAYRAKTAR, geçtiğimiz yıl çıkarılan ve TZOB olarak destek verdikleri Devlet Destekli Ürün Sigorta Kanunu'nda sel ile ilgili bir maddenin yer almadığını belirtti. Dolayısıyla üreticinin bu Kanun’dan yararlanmasının söz konusu olmadığına dikkat çeken BAYRAKTAR, bu Kanun'da da değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın selden zarar gören çiftçilere prim ödemelerinde kolaylık sağlayacağını düşündüğünü ifade eden BAYRAKTAR, şunları söyledi: “Üreticilerimize primlerin erken ödenmesi önemli ama gördükleri zarar karşısında nakdi yardım da yapılmalı.
Çiftçimiz sel felaketi nedeniyle mağdur oldu. Bu insanların Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası'na ve piyasaya olan borçları var. Ürünler zaten perişan durumda. Bu insanlar borçlarını ödeyemeyecek, dolayısıyla faiz batağına düşmeleri söz konusu. Böyle olursa gelecek yıl bölgede üretim yapılamaz hale gelir. Nakdi yardımla üreticilerin zararlarının bir ölçüde karşılanması için hükümete görev düşüyor.”


BAYRAKTAR, selden zarar gören bölgelerde yaptıkları ziyaretler sonrası Valiliklerden ve Sivil Toplum Kuruluşlarından bilgi aldıklarını, bunları değerlendirdikten sonra bölgeye nakdi yardımda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

TZOB Yönetimi Diyarbakır’da

TZOB Yönetimi Çınar’da TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR:

"Sel felaketinde mağdur olan
çiftçilere gereken destek verilecektir"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, yaşanan sel felaketinin ardından Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki selden zarar gören vatandaşları ziyaret ederek, mağdur olan çiftçilere gereken desteğin verileceğini söyledi.
Selin yaşandığı bölgeleri ziyaret eden TZOB Genel Başkanı BAYRAKTAR ve beraberindeki heyet, dere yatağında ve yatılı ilköğretim bölge okulunda çeşitli incelemelerde bulundu. Dere yatağında ev yapan vatandaşların ekonomik sebeplerden dolayı buralarda ev yapmak zorunda kaldığını ifade eden Kaymakam Hasan TANRISEVEN'i makamında ziyaret eden BAYRAKTAR, "Yaşanan felaketin bıraktığı yaraları sarmak için Ziraat Odaları Birliği Yönetimi olarak elimizden geldiği ölçüde yardımcı olmaya çalışacağız ve çiftçilerimize gerekli her türlü desteği sunacağız" dedi.


TZOB Yönetimi Bismil'de İncelemelerde Bulundu


TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyeleri Diyarbakır'ın Bismil ilçesine giderek, Meydanlık köyünde selden zarar gören üreticilerle görüştü. Meydanlık köyünde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden 6 kişinin cenaze evlerini ziyaret eden TZOB yönetimi taziye dileklerinde bulundu.
Bismil Ziraat Odası Başkanı Hibetullah AY, TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'a ilçelerinde sel felaketinden dolayı maddi zarar ve can kaybı yaşandığını, pamuk, buğday ve arpa tarlalarının zarar gördüğünü, büyük ve küçükbaş hayvanların telef olduğunu söyledi.
TZOB Yönetimi ayrıca ilçe Kaymakamı Yüksel TOPAL'ı makamında ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Yapılan görüşmede Kaymakam TOPAL, ilçelerine gelen TZOB Yönetimine yaşanan sıkıntıların boyutları hakkında bilgi verdi.
Bismil ilçesinde yaptıkları incelemeler sırasında Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Metin DÜZ'ü de makamında ziyaret eden TZOB Yönetimi, Yüzbaşı Metin DÜZ'e yaşanan sel felaketine zamanında müdahale ettiği için teşekkür etti.
TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR yaşanan sel felaketinin bıraktığı yaraların sarılması için TZOB olarak üstlerine düşen görevleri yapacaklarını ve mağdur olan üreticilere nakdi yardımda bulunacaklarını belirtti.