Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Arsin, AB Projesini başarıyla tamamladı

Arsin, AB Projesini başarıyla tamamladı

-Arsin Projesi Kapanış Toplantısı
-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
“Kırsal kalkınma kapsamında 108 projeyi uygulamaya
koyduk, 11,3 milyon avroyu çiftçimize kazandırdık”
-“Tabii Avrupa Birliği bu parayı bize cebinden vermiyor.
Gümrük birliğine girdikten sonra Avrupa Birliği’ne
12-13 milyar avro destek sağlamışız. Biz paramızı
geri almaya çalışıyoruz”
-“Arazinin toplulaştırılması yetmez. Toplulaştırma
kırsal kalkınmayla devam etmeli”
-“Arsin ilçesinin projesini önemli buluyorum. TZOB
olarak 750 ziraat odasının da proje yapmasını
hedefledik. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz”
-Proje kapsamında eğitim alan kursiyerlere plaketleri
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu,
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar verdi

Trabzon – 07.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsal kalkınma kapsamında 108 projeyi uygulamaya koyduklarını, 11,3 milyon avroyu çiftçimize kazandırdıklarını bildirerek, “Tabii Avrupa Birliği bu parayı bize cebinden vermiyor. Gümrük birliğine girdikten sonra Avrupa Birliği’ne 12-13 milyar avro destek sağlamışız. Biz paramızı geri almaya çalışıyoruz” dedi.

Şemsi Bayraktar, Trabzon’un Yomra İlçesi’nde yapılan Türkiye Ziraat Odaları Karadeniz Bölge toplantısının ardından, Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu-II Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı Arsin İlçesi’nde Modern Tarım Teknikleri Uygulanması Projesi kapanış toplantısına katıldı.
Karadeniz Bölgesi’nde tarım arazilerinin parçalı ve küçük olduğunu, işletme büyüklüğünün 13 dönüme kadar indiğini, bu rakamın Türkiye ortalamasının 60, gelişmiş ülke ortalamalarının 600 dönüm olduğunu belirten Bayraktar, artık baba öldüğünde çocukların araziyi bölmesi uygulamasının sona ermesi gerektiğini kaydetti.
4 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, bu rakamın bu yıl 5 milyon hektara çıkarılacağını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Arazinin toplulaştırılması yetmez. Toplulaştırma kırsal kalkınmayla devam etmeli. Kırsal kalkınmayı çok önemsiyoruz. Hala tarımda büyük bir nüfus var. Nüfus yoğunluğunu tarım dışı alana yöneltememişiz. Kırsalda 3 bin 200 tesis devreye girdi. Hedef 3 bin 500 tesisi devreye almak.
Biz kırsal nüfusla tarım istihdamını birbirine karıştırıyoruz. Avrupa’da kırsal nüfus yüzde 25 ama tarımın istihdamdaki payı yüzde 5’lerin altına düştü. ABD’ye gittiğimizde tarımın payı yüzde 2’lere düşüyor. Kırsal kalkınmayı sağlayamadığımız takdirde sorunları halledemeyiz. Tarımdan nüfus çekilsin ama işsiz kalanları ne yapacağız. Bunların kırsalda yaratılacak iş olanaklarında değerlendirilmesi gerekir.”