Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı

Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı

TOBB, TZOB,TİSK, TESK, Türk-İş, Hak-İş ve Kamu-Sen’in başlattığı yaklaşık 40 milyon kişiyi temsil eden 70’den fazla Sivil toplum Örgütünün temsilcileri ‘Anayasa Çalıştayı Ulusal Platformunda yeni anayasadan beklentilerini dile getirdi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştaya, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, , Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu, KAMU-SEN Başkanı Bircan Akyıldız, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, TÜGİK Başkanı Hazim Sesli, TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TBB Başkanı Av. Özdemir Özok, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu ile TOBB, Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, KADER, MÜSİAD, Türk-İş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Kamu-Sen, TESK, TİSK, TÜSİAD, TÜGİK, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Genç İşadamları Derneği, TUSKON, Televizyon Yayıncıları Derneği ve TÜRKONFED'ten temsilciler katıldı.

Tüm toplum kesimlerinin temsilcilerinin katılımıyla yeni anayasa için ortak irade ve toplumsal mutabakat zemini oluşturulması amaçlanan çalıştay da, bölgesel toplantılarında ardından Meclis’e ortak görüşlerin yer aldığı bir rapor sunulacak. Çalıştay da oluşturulan dört grupta yasama, yürütme ve idari yapı, hükümet sistemleri ile yargı konuları tartışıldı. Tartışma ve çözüm yöntemlerine ilişkin görüşlerin ardından bütünleşme çalışması yapıldı.
Çalıştayın ilk gününde ‘Ortak Güçlü Yanlar’, ‘Ortak Zayıf Yanlar’, ‘Ortak Fırsatlar’, ‘Ortak Tehditler’ grupları oluşturularak yürütülen çalışmalarda her türlü fikrin ifade edilmesine ve tartışılmasına imkân tanındı.
‘Ortak Güçlü Yanlar’ bağlamında gerçekleştirilen çalışmalarda ağırlıklı şu görüşler ön plana çıktı:
- Laik, sosyal demokratik hukuk devleti ve cumhuriyet ilkeleri yeni anayasada konulmalı.
- Serbest piyasa ekonomisiyle anayasa bağlantısı kurularak, sosyal devlet kavramı güvence altına alınmalı.
- AB uyum süreci vurgusu üzerinden yasama ve yürütmede uluslararası standartlara uyum sağlanmalı.
- STK’ların artan gücü dikkate alınarak, siyasal karar alma süreçlerine katılım güvence altına alınmalı ve örgütlenme özgürlüğü geliştirilmeli.
- Atatürk ilkeleri korunmalı.
‘Ortak Zayıf Yanlar’ bağlamında yürütülen tartışmada ise yargının bağımsız olmaması, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin bulunmaması, araştıran, sorgulayan bir eğitim sisteminin eksikliğine işaret edilerek, hak ve özgürlüklerin devlet karşısında korunmaması ve geliştirilmemesine vurgu yapıldı.
İnsan haklarına hukukun üstünlüğüne dayalı ve özgürlükleri esasa alan demokratik devlet anlayışında var olan sorunlara da işaret edilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin, özgürlükleri esas olan demokratik bir devlet olduğunun altının çizilmesi gereği vurgulandı. Din ve devlet ilişkilerinin sorunlu olduğuna işaret edilerek, laiklik ilkesinin anayasada yer alması gerektiği vurgulandı.
‘Ortak Fırsatlar’ kapsamında yürütülen tartışmalarda ise AB sürecinin temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi için sunduğu fırsatın altı çizildi. Türkiye’de tarihi v e kültürel farklılıkların bir zenginlik olarak kabul edilmesi gereği vurgulanırken, kadın-erkek eşitliği ve çağdaş yaratıcı eğitime imkân tanıyacak, düzenlemeler yapılması görüşü ağırlık kazandı.
‘Ortak Tehditler’ bağlamında yürütülen tartışmada ise kuvvetler ayrılığı ve kuvvetler dengesinin evrensel demokrasi ilkeleri çerçevesinde düzenlenmesi gereği ifade edildi. Hoşgörüsüzlük, ötekileştirme, şovenizm, terör ve etnik b ölücü lük tehditlerine işaret edilerek, anayasada bireyin korunmasının önemi üzerinde duruldu. Göç. Eşitsizlik, ekonomik istikrarsızlık, yolsuzluk, eğitim ve sağlık problemlerine işaret edilerek, anayasada ekonomik, sosyal, kültürel hakların korunması ve geliştirilmesi gereği de vurgulandı. Anayasa’da cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi konusunda maddeler bulunması görüşü de vurgulandı.
Anayasa Platformu Girişimi, TOBB, TZOB ASKON, HAK-İŞ, KA-DER, KAGİDER, KAMU-SEN, MEMUR-SEN, MÜSİAD, TESK, TİSK, TUSKON, TÜGİAD, TÜGİK, TÜRK-İŞ, TÜRKONFED, TÜSİAD ve TVYD’den oluşuyor.
Arama Konferansı yöntemiyle Türkiye’nin gelecek tasavvurlarını ve bunun anayasal yansımalarını tartışacağı Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı’nda, anayasanın dinamiklerini oluşturacak temel ilkelerin belirlenmesi hedefleniyor.