Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Alaşehir'de Jeotermalden Zarar Gören Üreticileri Ziyaret Etti

Alaşehir'de Jeotermalden Zarar Gören Üreticileri Ziyaret Etti

-Alaşehir'deki jeotermal patlamalar
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
''Valimiz, Enerji Bakanımız ve firma yetkilileriyle görüşme yapacağız. Bu görüşmeden sonuç alamadığımız takdirde hukuki yolları aramak durumundayız''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Valimiz, Enerji Bakanımız ve firma yetkilileriyle görüşme yapacağız. Bu görüşmeden sonuç alamadığımız takdirde hukuki yolları aramak durumundayız'' dedi.
Bayraktar, Alaşehir ilçesine bağlı Alkan köyüne giderek, Muratlar mevkinde meydana gelen patlamalarla ilgili olarak, köy kahvesinde, Alkan Köyü Muhtarı Hamit Akbulut ve Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk'ten bilgi alarak, arazi sahiplerinin sorunlarını dinledi.
Genel Başkan Bayraktar, Alaşehir ilçesinin verimli tarım arazilerine sahip olduğunu hatırlatarak, patlamalardan dolayı zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması için Bakanlığıa durumu bildireceğini, gerekirse dava açacaklarını belirterek, sert açıklamalarda bulundu.
Bürokrasinin çok ağır çalıştığını, tüm bu işlemlerin 10 gün içerisinde bitmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, aradan bir ay gibi bir sürenin geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi:
''Zararı firmanın karşılaması gerekmektedir, bundan kaçamaz, firma temsilcilerine sesleniyorum, bu üreticimiz sahipsiz değil. Firma, bu zararları tanzim etmek zorundadır. Aksi takdirde TZOB Genel Başkanı olarak bu firmanın üzerine ben gideceğim, üreticilerin zararlarını son kuruşuna kadar tahsil etmek için elimden gelenli yapacağım. Gerekirse dava da açacağız, odamız üreticimiz adına dava açmaya yetkilidir. Bir an önce üreticilerimizin zarar ve ziyanlarını tespit ederek ödeme yapsınlar'' dedi.
Bayraktar, köy kahvesinde düzenlenen toplantının ardından jeotermal sondaj çalışmaları sırasında patlamaların meydana geldiği Alanlar mevkisinde incelemelerde bulundu.
Patlamaların meydana geldiği alanda incelemenin ardından konuşan Bayraktar, bir firmanın termal su çıkarmak için çalışmaları sırasında teknik hata sonucunda 6 yerde meydana gelen patlamalar sonucunda üreticilerin üzüm bağlarının fevkalade zarar gördüğünü ifade etti.
Bayraktar, şunları söyledi: ''Üzüm bağlarına verdiği zararın dışında çevre ve içme sularının da zarar görme ihtimalinini büyük olduğu söyleniyor. Çiftçilerimiz ile sohbet ettim, önlerini göremiyorlar. Orta yerde bir zarar var, bu zarar hangi miktarda ve kimler tarafından karşılanacak bunu bilmiyorlar. Bunu, TZOB Genel Başkanı olarak bana da soruyorlar. Tabi ki, biliyorsunuz, bu insanlar bizim çiftçilerimiz, sahibi biziz. Hem Ziraat Odaları Birliği, hem Ziraat Odalarımız bu zararların karşılanması noktasında değerli Valimiz, Enerji Bakanımız ve firma yetkilileriyle görüşme yapacağız. Bu görüşmeden sonuç alamadığımız takdirde hukuki yolları aramak durumundayız. Yani bu firmayı dava etmek zorundayız. Hem üreticilerimize, hem çevreye verdiği zarardan dolayı firmayı dava edeceğiz. Onun buradan firma yetkililerine sesleniyorum, bir an evvel gelerek üreticilerimiz ile görüşerek tespit ettikleri zararları son kuruşuna kadar karşılasınlar. Aksi takdirde bu konunun TZOB ve Oda başkanlarımız tarafından da takip edildiği çok iyi bilinmelidir. Bu işin peşini bırakmaya hiç niyetimiz yok. Bu üreticiler sahipsiz değil, üreticilerin sahibi Ziraat Odalarıdır, kimse kimseyi tehdit edemez, bu insanların arkasındayız. Zararı son kuruşuna kadar almak için bu firma ile gerekirse hukuki yollardan mücadelemizi yapmaya hazırız. Onun için bu mücadeleye başlamadan evvel, şimdiden zararları tespit ederek son kuruşuna kadar karşılayın ve TZOB ile karşı karşıya gelmeyin'' dedi.
Bayraktar, daha sonra beraberindeki heyet ile Alaşehir Ziraat Odasını ziyaret etti.
Bayraktar'ın Alkanlar Köyü'ndeki inceleme gezisine TZOB Başkan vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, İzmir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil ile bölgedeki ziraat odaları başkanları katıldı.