Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Akyazı’da SGK toplantısı…

Akyazı’da SGK toplantısı…

-SGK Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-''Yüzde 85 oranla kayıt dışılık en fazla tarım sektöründe''
-“Tarımda kayıt dışılığın çok fazla olması, kadınlarımızın aile
reisliği kavramından mağdur olması nedeniyle kayıt dışı
çalışmasından kaynaklanıyordu. Artık kadın çiftçilerimiz de
kayıt altına alınıyor”
-''Sağlıkta suiistimaller hala devam ediyor. Bunu kabul
etmemiz lazım''

Akyazı – 06.02.2013 - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yüzde 85 oranla kayıt dışılığın en fazla tarım sektöründe gerçekleştiğini söyledi.
Sakarya Akyazı’da, Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği'' konferansında konuşan Bayraktar, kayıt dışılığın tarım sektöründe çok fazla olduğunu anlattı.
Bayraktar, SGK'nın Türkiye'nin en büyük kurumlarından biri olduğunu belirterek, yapılan reformlarla kurumun yapısal sorunlarını çözdüklerini dile getirdi.
Türkiye'de en önemli sorunun kayıt dışılık olduğunu vurgulayan Bayraktar, ''Kayıt dışılık çok önemli. Topladığımız prim miktarını artıramadığımız takdirde SGK'nın iki yakasının bir araya gelmesi mümkün değil. Gelir arttıkça açık kapanacak. Reformdan sonra kayıt dışılıkla mücadele sonuçlarını vermeye başladı. Ekonomi içinde kayıt dışılık yüzde 27'ye düştü. 2008'de istihdamda yüzde 61 olan kayıt dışılık yüzde 41'e indi. Son birkaç yılda 2 milyon kişi kayıt altına alındı'' dedi.
Bayraktar, şöyle devam etti:
''Yüzde 85 oranla kayıt dışılık en fazla tarım sektöründe. Tarımda kayıt dışılığın çok fazla olması kadınlarımızdan kaynaklanıyor. Kadın çiftçilerimiz kayıt dışı çalışıyor. Kadınlarımız aile reisliği kavramından mağdur olduğu için kayıt dışıydı. Biz de geçmişe dönük bir çalışma yaptık ve kadınlarımızı sosyal güvenlik kapsamına dahil ettik. Artık kadın çiftçilerimiz de kayıt altına alınıyor ve emekli olabilecek.''

-''Sağlıkta suiistimaller var''-

Sağlık sektöründe suiistimallerin yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, bu durumu sonlandırmak istediklerini anlattı.
''Kayıt dışılığı azaltmak için başlatılan denetimler çok önemli'' diyen Bayraktar, ''Ama kaş yapalım derken göz çıkarmayacağız. Buradaki dengeyi iyi kurmamız lazım. Vergi mükelleflerimizin vergi yükünü biraz azaltmak suretiyle kayıt dışılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu vergi yükünün azaltılması da gerçekten çok önemli'' ifadelerini kullandı.
Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
''Hızlı bir şekilde düşürdüğümüz kayıt dışılığı 2023'te yüzde 15 civarına çekmeyi hedefliyoruz. Hedefimizi gerçekleştirmemiz lazım. Fakat suiistimaller sürüyor. Sağlıkta suiistimaller hala devam ediyor. Bunu kabul etmemiz lazım. Bunun önüne geçmek için avuç içi damar tarama sistemi geliyor. Bunun sonuç vereceğine inanıyorum. Olmazsa başka yöntemlerle bu suiistimallerin önüne bir şekilde geçeceğiz.''