Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Aksaray Tarım Fuarı açıldı

Aksaray Tarım Fuarı açıldı

-Aksaray Tarım Fuarı açıldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarımda örgütlenme sorunumuzu çözemezsek,

Türkiye’de üretim planlaması yapamayız ve pazarlama sorununu da çözemeyiz”

-“Fuarlar, çiftçilerimizin bilgi ve teknolojiyle tanışmasını sağlıyor. Türkiye’deki verimin artırılması bakımından fuarlar oldukça önemli”

-“Tarımda girdi fiyatları yüksek. Gübre, mazota daha fazla destek verilmesi gerekir”

-“Çiftçilerimiz elektrik faturalarının hasat döneminde ödenmesi ve elektrik fiyatlarında indirim isteklerini takip ediyoruz”

-“Özellikle büyükşehir belediye başkanlarımızdan tarıma sahip çıkmalarını, tarıma yatırım yapmalarını bekliyorum”

 

Aksaray – 03.04.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici birliklerinin önemine vurgu yaparak, “Tarımda örgütlenme sorunumuzu çözemezsek, Türkiye’de üretim planlaması yapamayız ve pazarlama sorununu da çözemeyiz” dedi.

Aksaray’da birincisi düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı bugün düzenlenen törenle açıldı. Fuarın açış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye'de tarım fuarlarını her zaman desteklediklerini söyledi.

Tarım fuarlarının önemine dikkati çeken Bayraktar, "Bu fuarlar, çiftçilerimizin bilgi ve teknolojiyle tanışmasını sağlıyor. Türkiye’deki verimin artırılması bakımından fuarlar oldukça önemli” diye konuştu.

Tarım arazilerinin yüzde yüzde 56,8’inin büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kaldığını vurgulayan Bayraktar, “belediye başkanlarımız sulak alanları, tarım topraklarını korumalı. Özellikle büyükşehir belediye başkanlarımızdan tarıma sahip çıkmalarını, tarıma yatırım yapmalarını bekliyorum. Bu aynı zamanda bir kamu görevinin yerine getirilmesi demektir” dedi.

Türkiye’de tarımda pazarlama sıkıntısı yaşandığını, bunun çözümünün üretici örgütlerinin güçlü olmasından geçtiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü örgütlenme sorunumuzu çözemezsek Türkiye’de üretim planlaması yapamayız ve pazarlama sorununu da çözemeyiz. Üretiriz ama pazarlayamayız. Türkiye’de en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi bu… Onun için, bu manada bizim, hükümetimize teklifler sunduk. Üretici örgütleri muhakkak surette ekonomik manada daha güçlü olmalı; özellikle mali yönden daha güçlü hale getirilmelidir. Böylelikle hem pazarlama sorununu çözeriz hem de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi planlama yapabiliriz. Bu sorunları takip ediyoruz.”

 

-İhracat hedefi 40-50 milyar dolar-

 

Türkiye’nin bugün yaklaşık 18 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatı gerçekleştirdiğine işaret eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Hedefimiz 10-15 yıl sonra bu rakamı 40-50 milyar dolarlara çıkarmak. 62 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hasılayı, 150 milyar dolara yükseltmek. 76 milyon nüfusu besliyoruz ve inşallah 85 milyon nüfusu besleyeceğiz. 30 milyon turisti besliyoruz, 50 milyon turisti besleyeceğiz” dedi.

Bayraktar, tarımda girdi fiyatlarının yüksek olduğunu, gübre, mazota daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Girdilerde çiftçilerin sulama alanında kullandıkları elektrik konusunda da bazı taleplerinin bulunduğunu belirterek, "Elektrik faturalarının hasat döneminde ödenmesini ve elektrik fiyatlarında indirim istiyorlar. Bunu takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

 

-Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak-

 

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da yaptığı konuşmada gündemlerindeki su problemlerine değindi; Ziraat Odası’nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2011 yılında seçildikten sonra hızla çalışmalara başladıklarını belirten Koçak, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimize, üreticilerimize ne yapsak azdır. Hükümetimizin yetkililerinden de üreticilerimize bundan sonra yapılacak desteklemelerin daha fazla verilmesini istiyoruz. Eğitime verilen destek asla boşa gitmez. Üreticiye verilen destek hiç boşa gitmez. Biz üretmezsek gerçekten sıkıntı olur. Bunun için de desteğimizin artırılmasını istiyoruz.”  

Konuşmaların ardından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Ziraat Odası tarafından verilen kurslarda başarılı olan ve belge alan çiftçilere hibeli traktör dağıtımı yapıldı.

Fuarın açılışına Aksaray Valisi Şeref Ataklı, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İncesöz, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur da katıldı.