Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Acilen makas daraltılmalı…

Acilen makas daraltılmalı…

-Acilen makas daraltılmalı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Üretici ile market fiyatları arasındaki fark, mandalina ve maydanozda 6,4 kata ulaştı”

-“Üreticide 30 kuruş olan mandalinayı tüketici 1 lira 92 kuruşa, 13 kuruş olan maydanozu

80 kuruşa alabiliyor”

-“Hem üreticinin hem de tüketicinin zarar görmemesi için acilen üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas daraltılmalı”

-“Bu konuda yapılacak çalışmalara TZOB olarak katkı sağlamak istiyoruz”

-“Mandalinada yüzde 538,89, maydanozda yüzde 537,33 olan üretici market fiyat farkında bu ürünleri yüzde 456,89 ile ıspanak, yüzde 434,79 ile portakal, yüzde 332,67 ile kuru incir, yüzde 316,50 ile marul izliyor”

-“Üreticilerimiz narenciyede pazarlama sorunu yaşarken, tüketicinin bu kadar fiyat farkıyla, pahalı ürün tüketmesini anlamak mümkün değil”

-“Bu kadar fiyat farkı oluşmasının mantıklı hiçbir açıklaması yok. Tarla ile market arasındaki herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum”

-“Bu durumun sürdürülebilir olmadığı açık. Çiftçi zararına satarken, üreticinin çiftçinin sattığının 5-6 katına mal almasının izahı yok”

-“Üreticide dana eti fiyatı yüzde 1,70, kuzu eti fiyatı yüzde 1,72 geriledi”

-“Mandalina fiyatlarında görülen düşüşte rekolte artışının yanı sıra, havaların sıcak gitmesi ve mandalina çeşitlerinin

hasadının çakışmasıyla birlikte iç piyasada meydana gelen yığılma etkili oldu”

-“Limonda ise hasat dönemi olmasının yanı sıra, limon talebinde olan yavaşlama nedeniyle fiyatlar düştü”

-“Salatalık, yeşil fasulye, sivri biber, kabak, patlıcan, domates gibi ürünlerde mevsim itibariyle arz örtü altından sağlanıyor. Hasat edilen ürün miktarındaki dönemsel azalma

nedeniyle fiyatlar arttı”

 

Ankara – 30.11.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market fiyatları arasındaki farkın, mandalina ve maydanozda 6,4 kata ulaştığını bildirerek, “üreticide 30 kuruş olan mandalinayı tüketici 1 lira 92 kuruşa, 13 kuruş olan maydanozu 80 kuruşa alabiliyor” dedi.

Hem üreticinin hem de tüketicinin zarar görmemesi için acilen üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, bu konuda yapılacak çalışmalara Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) olarak katkı sağlamak istediklerini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ediyoruz.

Kasım ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelendiğinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla mandalinada yüzde 538,89, maydanozda yüzde 537,33 olduğunun görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mandalina ve maydanozu yüzde 456,89 ile ıspanak, yüzde 434,79 ile portakal, yüzde 332,67 ile kuru incir, yüzde 316,50 ile marul izliyor. Sebze ve meyveler içinde lahanada yüzde 276,51, sivri biberde yüzde 252,69, limonda yüzde 226,54, havuçta yüzde 213,54, salatalıkta yüzde 205,62, karnabaharda yüzde 203,10, pırasada yüzde 201,26 üretici market fiyat farkı var. Bu fark, domateste yüzde 167,04, elmada yüzde 154,37, patateste yüzde 152,22, kabakta yüzde 146, 03, patlıcanda yüzde 131,44, yeşil fasulyede yüzde 114,87, yeşil soğanda yüzde 91,77 oldu.

Fiyat farkı baklagillerden kuru fasulyede yüzde 205,11, nohutta yüzde 198,83, kırmızı mercimekte yüzde 108,84, yeşil mercimekte yüzde 90,04, kurutulmuş ürünlerden kuru incirde yüzde 332,67, kuru üzümde yüzde 212,20, kuru kayısıda yüzde 183,91, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 173,91, kuzu etinde yüzde 78,76, dana etinde yüzde 60,74 oldu. Pirinçte fiyat farkı yüzde 167,24’ü buldu.”

 

-6,4 kata ulaşan fark-

 

Üretici ile market fiyatları arasındaki farkın, mandalina ve maydanozda 6 katı geçerek 6,4 kata ulaştığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Üreticide 30 kuruş olan mandalinayı tüketici 1 lira 92 kuruşa, 13 kuruş olan maydanozu 80 kuruşa alabiliyor. Üreticilerimiz narenciyede pazarlama sorunu yaşarken, tüketicinin bu kadar fiyat farkıyla, pahalı ürün tüketmesini anlamak mümkün değil. Yine üreticide 45 kuruş olan ıspanak 2 lira 51 kuruşa, 42 kuruş olan portakal 2 lira 25 kuruşa, 5 lira 5 kuruş olan kuru incir 23 lira 80 kuruşa, adedi 50 kuruş olan marulun 2 lira 8 kuruşa markette tüketiciye satılıyor.

Bu kadar fiyat farkı oluşmasının mantıklı hiçbir açıklaması yok. Tarla ile market arasındaki herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bu durumun sürdürülebilir olmadığı açık. Çiftçi zararına satarken, üreticinin çiftçinin sattığının 5-6 katına mal almasının izahı yok.”

 

-Markette fiyat düşüşünde mandalina, fiyat artışı salatalık birinci-

 

Bayraktar, Kasım ayında market fiyatlarında süt fiyatlarında ve piyasaya yeni giren portakal fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 21,83 ile en fazla mandalinada görüldüğünü belirtti. Mandalinadaki fiyat düşüşünü yüzde 17,75 ile karnabahar, yüzde 16,35 ile limon, yüzde 13,10 ile yeşil soğan, yüzde 10,75 ile marul, yüzde 10,16 ile kırmızı mercimek, yüzde 10,11 ile elmanın izlediğini vurgulayan Bayraktar, ayçiçeği yağında yüzde 7,03, kuru soğanda yüzde 6,80, pırasada yüzde 5,33, kuzu etinde yüzde 4,76, pirinçte yüzde 4,55, tavuk etinde yüzde 3,99, yeşil mercimekte yüzde 2,45, kuru kayısıda yüzde 2,10, yumurtada yüzde 2,05, mısırözü yağında yüzde 1,78, kuru üzümde yüzde 1,76, kuru fasulyede yüzde 1,35, ıspanakta yüzde 1,18 fiyat düşüşü olduğunu bildirdi.

Markette en fazla fiyat artışının yüzde 49,81 ile salatalıkta meydana geldiğini belirten Bayraktar, “salatalıktaki fiyat artışını yüzde 25,58 ile kuru incir, yüzde 20,64 ile kabak, yüzde 15,11 ile maydanoz, yüzde 11,69 ile patlıcan, yüzde 8,04 ile lahana, yüzde 7,25 ile fındık, yüzde 6,89 ile yeşil fasulye, yüzde 5,58 ile patates, yüzde 5,41 ile Antep fıstığı, yüzde 3,54 ile havuç, yüzde 2,94 ile nohut, yüzde 2,27 ile sivri biber, yüzde 2,01 ile domates, yüzde 1,95 ile zeytinyağı, yüzde 0,69 ile dana eti, yüzde 0,06 ile toz şeker izledi” dedi.

 

-Üreticide de fiyat düşüşünde mandalina, fiyat artışı salatalık birinci-

 

Kasım ayında üretici fiyatlarında süt, yumurta, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, yeşil soğan, maydanoz, marul, pırasa fiyatlarında ve piyasaya yeni giren portakal fiyatında değişim olmadığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üretici fiyatlarında tüketici fiyatlarında olduğu gibi en fazla fiyat düşüşü mandalinada görüldü. Kasım ayında üretici fiyatları yüzde 40 gerileyen mandalinayı yüzde 15,49 ile limon, yüzde 15,38 ile kuru kayısı, yüzde 10 ile patates, yüzde 9,30 ile elma, yüzde 9,28 ile karnabahar, yüzde 5,17 ile pirinç, yüzde 5,08 ile kuru soğan, yüzde 4,41 ile Antep fıstığı, yüzde 1,75 ile kuru üzüm, yüzde 1,72 ile kuzu eti, yüzde 1,70 ile dana eti takip etti.

Üreticide en fazla fiyat artışı, markette olduğu gibi salatalıkta meydana geldi. Kasım ayı üretici fiyatı yüzde 86,21 artan salatalığı fiyat artışında, yüzde 40,85 ile patlıcan, yüzde 19,21 ile yeşil fasulye, yüzde 18,71 ile kabak, yüzde 10 ile kuru incir, yüzde 8,55 ile lahana, yüzde 5,81 ile sivribiber, 3,99 ile domates, yüzde 3,90 ile zeytinyağı, yüzde 3,05 ile ıspanak, yüzde 2,40 ile havuç, yüzde 0,55 ile fındık izledi.”

 

-Fiyat değişimlerinin nedenleri-

 

Mandalina fiyatlarında görülen düşüşte rekolte artışının yanı sıra, havaların sıcak gitmesi ve mandalina çeşitlerinin hasadının çakışmasıyla birlikte iç piyasada meydana gelen yığılmanın etkili olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Piyasada yaşanan bu yığılmayla birlikte mandalinanın kilogram başına üretici fiyatı 50 kuruştan 30 kuruşa geriledi.

Limonda ise hasat dönemi olmasının yanı sıra, limon talebinde olan yavaşlama nedeniyle fiyatlar düştü.

Salatalık, yeşil fasulye, sivri biber, kabak, patlıcan, domates gibi ürünlerde mevsim itibariyle arz örtü altından sağlanıyor. Hasat edilen ürün miktarındaki dönemsel azalma nedeniyle fiyatlar arttı.

 Patates ve kuru kayısıda talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi.

Ispanak, lahana, havuç gibi kışlık sebzelerde içinde bulunduğumuz dönemde talebin iyi olmasıyla birlikte fiyatlar bir miktar artış gösterdi.

Karnabaharda bir önceki yıla göre üretimde yüzde 3 oranında artış oldu. Üretim miktarında görülen artışın yanı sıra hasadın bugünlerde yoğunlaşması piyasalarda fiyatların gerilemesine neden oldu.

Kuru incirde üreticinin elindeki ürünün azalmasına bağlı olarak fiyatlar bir miktar artış gösterdi.”

Bayraktar, genel olarak değerlendirdiklerinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğinin görüldüğünü bildirdi.

 

Seçilmiş ürünlerde 29 Kasım 2014 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları: (TL/Kg)

 

 

Ürünler

Üretici

Hal

Pazar

Market

Hal/ Üretici

Pazar/ Üretici

Market/ Üretici

Fiyatı

Fiyatı

Fiyatı

Fiyatı

Fiyat Farkı (Yüzde)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Domates

1,19

1,76

2,71

3,19

47,35

126,96

167,04

Salatalık

0,90

1,58

2,25

2,75

75,93

150,00

205,62

Sivri Biber

0,91

1,53

2,71

3,21

67,58

197,62

252,69

Yeşil Fasulye

1,82

2,22

2,95

3,91

21,79

62,09

114,87

Patlıcan

1,00

1,45

1,83

2,31

45,00

82,50

131,44

Kabak

1,02

1,35

1,88

2,50

33,00

84,73

146,03

Ispanak

0,45

1,30

1,93

2,51

188,89

327,78

456,89

Pırasa

0,79

0,99

1,51

2,39

25,21

90,45

201,26

Lahana

0,42

0,62

1,04

1,59

46,46

145,67

276,51

Karnabahar

1,08

1,34

2,12

3,26

24,65

96,90

203,10

Havuç

0,64

0,85

1,58

2,01

32,81

147,40

213,54

Marul (Adet)

0,50

0,80

1,65

2,08

60,00

230,00

316,50

Maydanoz (Adet)

0,13

0,21

0,59

0,80

70,00

370,00

537,33

Yeşil Soğan (Kg)

1,66

2,30

2,69

3,18

38,55

61,90

91,77

Kuru Soğan

0,56

0,86

1,12

1,25

53,27

99,40

123,12

Patates

0,90

1,43

1,83

2,27

59,26

103,70

152,22

Portakal

0,42

1,18

2,00

2,25

181,75

376,19

434,79

Mandalina

0,30

0,88

1,38

1,92

191,67

358,33

538,89

Limon

0,90

1,63

2,33

2,94

80,56

159,26

226,54

Elma

1,17

1,76

1,96

2,98

50,43

67,38

154,37

Kuru Fasulye

3,00

6,00

8,50

9,15

100,00

183,33

205,11

Nohut

2,20

3,60

5,88

6,57

63,64

167,05

198,83

Kırmızı Mercimek

2,31

3,00

4,13

4,82

29,87

78,57

108,84

Yeşil Mercimek

2,62

3,40

4,00

4,98

29,77

52,67

90,04

Pirinç

2,75

4,65

6,13

7,35

69,09

122,73

167,24

Kuru Kayısı

11,00

 

18,50

31,23

-

68,18

183,91

Kuru Üzüm

2,80

 

8,50

8,74

-

203,57

212,20

Kuru İncir

5,50

-

14,50

23,80

-

163,64

332,67

Fındık (İç)

27,35

-

36,50

49,62

-

33,46

81,43

Antep Fıstığı

32,50

-

39,50

49,07

-

21,54

50,97

Yumurta

0,19

-

0,35

0,37

-

84,21

95,32

1 Litre Süt

1,15

-

 

3,15

-

-

173,91

Dana Eti

20,25

-

 

32,55

-

-

60,74

Kuzu Eti

21,13

-

 

37,77

-

-

78,76

Zeytinyağı

8,00

-

 

16,20

-

-

102,54

Mısırözü Yağı

-

-

-

6,41

-

-

-

Ayçiçek Yağı

-

-

-

5,23

-

-

-

Toz Şeker

-

-

-

3,62

-

-

-

Tavuk Eti

-

-

-

6,43

-

-

-

 

Not: Hal, pazar ve market verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Bursa illerinden derlenen ortalama fiyatlar, olup üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç, kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır.  Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır.

 

Seçilmiş ürünlerde market fiyatlarındaki aylık değişim:

 

 

Ürünler

30 Ekim 2014

(TL/Kg)

28 Kasım 2014

(TL/Kg)

30 Ekim 2014/ 28 Kasım 2014

Değişim (Yüzde)

Salatalık

1,84

2,75

49,81

Kuru İncir

18,95

23,80

25,58

Kabak

2,07

2,50

20,64

Maydanoz (Adet)

0,70

0,80

15,11

Patlıcan

2,07

2,31

11,69

Lahana

1,48

1,59

8,04

Fındık (İç)

46,27

49,62

7,25

Yeşil Fasulye

3,66

3,91

6,89

Patates

2,15

2,27

5,58

Antep Fıstığı

46,55

49,07

5,41

Havuç

1,94

2,01

3,54

Nohut

6,39

6,57

2,94

Sivri Biber

3,14

3,21

2,27

Domates

3,13

3,19

2,01

Zeytinyağı

15,89

16,20

1,95

Dana Eti

32,33

32,55

0,69

Toz Şeker

3,62

3,62

0,06

Portakal

 

2,25

0,00

1 Litre Süt

3,15

3,15

0,00

Ispanak

2,54

2,51

-1,18

Kuru Fasulye

9,28

9,15

-1,35

Kuru Üzüm

8,90

8,74

-1,76

Mısırözü Yağı

6,53

6,41

-1,78

Yumurta

0,38

0,37

-2,05

Kuru Kayısı

31,90

31,23

-2,10

Yeşil Mercimek

5,10

4,98

-2,45

Tavuk Eti

6,69

6,43

-3,99

Pirinç

7,70

7,35

-4,55

Kuzu Eti

39,66

37,77

-4,76

Pırasa

2,52

2,39

-5,33

Kuru Soğan

1,34

1,25

-6,80

Ayçiçek Yağı

5,62

5,23

-7,03

Elma

3,31

2,98

-10,11

Kırmızı Mercimek

5,37

4,82

-10,16

Marul (Adet)

2,33

2,08

-10,75

Yeşil Soğan

3,66

3,18

-13,10

Limon

3,51

2,94

-16,35

Karnabahar

3,96

3,26

-17,75

Mandalina

2,45

1,92

-21,83

 

            Seçilmiş ürünlerde üretici fiyatlarındaki aylık değişim:

 

 

Ürünler

30 Ekim 2014

(TL/Kg)

28 Kasım 2014

(TL/Kg)

30 Ekim 2014/ 28 Kasım 2014

Değişim (Yüzde)

Salatalık

0,48

0,90

86,21

Patlıcan

0,71

1,00

40,85

Yeşil Fasulye

1,53

1,82

19,21

Kabak

0,86

1,02

18,71

Kuru İncir

5,00

5,50

10,00

Lahana

0,39

0,42

8,55

Sivri Biber

0,86

0,91

5,81

Domates

1,15

1,19

3,99

Zeytinyağı

7,70

8,00

3,90

Ispanak

0,44

0,45

3,05

Havuç

0,63

0,64

2,40

Fındık (İç)

27,20

27,35

0,55

Pırasa

0,79

0,79

0,00

Marul (Adet)

0,50

0,50

0,00

Maydanoz (Adet)

0,13

0,13

0,00

Yeşil Soğan

1,66

1,66

0,00

Portakal

 

0,42

0,00

Kuru Fasulye

3,00

3,00

0,00

Nohut

2,20

2,20

0,00

Kırmızı Mercimek

2,31

2,31

0,00

Yeşil Mercimek

2,62

2,62

0,00

Yumurta

0,19

0,19

0,00

1 Litre Süt

1,15

1,15

0,00

Dana Eti

20,60

20,25

-1,70

Kuzu Eti

21,50

21,13

-1,72

Kuru Üzüm

2,85

2,80

-1,75

Antep Fıstığı

34,00

32,50

-4,41

Kuru Soğan

0,59

0,56

-5,08

Pirinç

2,90

2,75

-5,17

Karnabahar

1,19

1,08

-9,28

Elma

1,29

1,17

-9,30

Patates

1,00

0,90

-10,00

Kuru Kayısı

13,00

11,00

-15,38

Limon

1,07

0,90

-15,49

Mandalina

0,50

0,30

-40,00