Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > 4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık Fuarı

4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık Fuarı

-4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık Fuarı
-Diyarbakır’daki fuarın açılışına TZOB Genel Başkanı
Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de katıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Dünyada büyük önem kazanan gıda, Türkiye’ye büyük
fırsat sağlayacak. Türkiye, bölgesinde güçlü olmak istiyorsa
gıda ve tarım sektörünü desteklemek zorundadır ”
-“Amacımız lüks araçlara binmek değil, verimli ve kaliteli
üretim yaparak ülke ekonomisine, zenginliğine katkıda bulunmaktır”
-“Tarımsal alanlarının bölünmesinin engellenmesi, toplulaştırma,
sulama yatırımları ile GAP ve benzeri projelerin hayata
geçirilmesine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın
çalışmalarını çok önemsiyoruz”
-“ Bazı çiftçilerin SGK ile problemleri vardı; bunu çözdük.
Sattığınız üründen yüzde 5 civarında kesinti yapılıyordu,
SGK Yönetim Kurulu aldığı kararla bunu yüzde 1'e düşürdü”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:
-“Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketiyle
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine büyük imkan sağlandı”

Diyarbakır – 11.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada büyük önem kazanan gıdanın, Türkiye’ye büyük fırsat sağlayacağını bildirerek, “Türkiye bölgesinde güçlü olmak istiyorsa gıda ve tarım sektörünü desteklemek zorundadır” dedi.
Bayraktar, Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı”nın' açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda Türk çiftçisinin lüks araçlara bineceğinin dile getirildiğini, amaçlarının lüks araca binmek değil, verimli ve kaliteli üretim yaparak ülke ekonomisine, zenginliğine katkına bulunmak olduğunu kaydetti.
Tarımsal alanlarının bölünmesinin engellenmesi, toplulaştırma, sulama yatırımları ile GAP ve benzeri projelerin hayata geçirilmesine ilişkin bakanlığın çalışmalarını çok önemsediklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
''Hedefimiz 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmaktır. Bunu sağlarsak ülkemizin zenginliğini sağlamış olacağız. Bu yatırımların tamamlanması lazım. Bakanlığımızın bu yöndeki çalışmalarına büyük destek veriyoruz. Türkiye, bölgesinde güçlü olmak istiyorsa gıda ve tarım sektörünü desteklemek zorundadır. Bunu yaparak Türkiye, çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir. Bakanlığın, Süt Müdahale Kurumu oluşturma çalışmasını çok önemsiyoruz. Buna ihtiyaç var. Sütte fiyat istikrarını yakaladığımız zaman süt hayvancılığı ve besi hayvancılığı gelişecektir.
Bazı çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile problemleri vardı, bunu çözdük. Sattığınız üründen yüzde 5 civarında kesinti yapılıyordu, SGK Yönetim Kurulu aldığı kararla bunu yüzde 1'e düşürdü. Bunun da müjdesini size vermiş olayım.''

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de fuarın açılışındaki konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine büyük imkan sağlandığını söyledi.
Cumhuriyet tarihinde böyle bir teşvik uygulamasının bugüne kadar yürürlüğe konulmadığını dile getiren Eker, şöyle konuştu:
''Bunu değerlendirmeliyiz. Bölge insanın işsizlik probleminden kurtulması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması için bu teşvik imkanından faydalanmak lazım. Bunun için herkese çağrı yapıyoruz.
Bölgede toplulaştırma çalışmaları hızla sürüyor. Bakanlık imkanları çerçevesinde sadece Diyarbakır'da son 3-4 yılda 5 bin 500 projeye yüzde 50 hibe destek verdik. Bunun için 38 milyon lira çiftçiye hibe verilmiş oldu. Çiftçi bu yıl 7 milyar 600 milyon lira bakanlıktan karşılıksız destek alıyor. Bunun yaklaşık 2 milyar 200 milyon lirası hayvancılık için geri kalanı diğer tarımsal faaliyetler için.1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere besicilik yapan kardeşlerime kayıtlıysa ve 3 ay hayvanını beslemişse hayvan başına 300 lira nakit destek veriyoruz. Sadece bunun için ayrılan para 450 milyon liradır. Hayvancılığın geliştirilmesine dönük olarak GAP Eylem Planı ile bakanlığın diğer projelerinde önemli imkanlar var. Özellikle girdiler üzerinde çalışıyoruz. Bu sene uzun kış şartları yaşandı. Özellikle bazı bölgelerde hayvancılık yapan kardeşlerimizin birtakım imkanlara kavuşması için çaba içindeyiz.''
Açılışın ardından Bakan Eker, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ve Vali Mustafa Toprak’la fuardaki standları gezerken, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ile bir süre sohbet etti.
Bakan Eker, Türkiye'nin tohumculuk sektöründe son yıllarda çok büyük mesafe kat ettiğini belirterek, ''Artık tohum ihracatı yapıyoruz. Türkiye, AB üyesi 3 ülkeye tohum ihracatı yapıyor. Bunlar çok önemli faaliyetlerdir'' dedi.
TSÜAB Başkanı Aygun da, Türkiye'nin tohum ihracatının 110 milyon dolara ulaştığını, tohumculukta ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 67 olduğunu bildirerek, ''Eskiden tohum denince akla İsrail geliyordu. O, efsane bitti. Artık, Türkiye İsrail'e tohum ihracatı yapıyor. İsrail'e 1,8 milyon dolarlık tohum ihracatı var. 68 ülkeye Türkiye'den tohum ihracatı var. Hükümetin hazırladığı Tohumculuk Kanunu’nun ardından tohumculuğun önü açıldı'' diye konuştu.
Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ile Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi’nin (TÜYAP) işbirliğiyle düzenlenen; Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nce desteklenen fuar, 15 Nisan’a kadar, 09.30-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fuar açılışından sonra TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, bölge ziraat odalarının başkanlarıyla bir araya geldi.