Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > -FAO Türkiye Temsilcisi Gutu, Bayraktar’ı ziyaret etti

-FAO Türkiye Temsilcisi Gutu, Bayraktar’ı ziyaret etti

-Görüşmede, FAO ile TZOB arasında tarım, kırsal kalkınma ve göçün önlenmesi gibi konularda iş birliği imkanları ele alındı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“TZOB olarak eğitime her zaman önem verdik. Tarla hazırlamadan bitki hastalıklarına kadar tarımın hemen her konusunda eğitim

etkinlikleri düzenledik. 500 binin üzerinde çiftimizi eğittik. 900 binin üzerinde çiftçimizin fuarlara katılımını sağladık”

-“Aile işletmeciliğinin desteklenmesi konusuna da büyük önem veriyoruz. Büyük işletmeler para kazanmadığı takdirde üretimden çıkıyorlar. Aile işletmelerimiz para kazanamazsa da zarar etse de bildiği işten şaşmıyor, üretmeye devam ediyor, tarımda kalmaya çalışıyor”

-FAO Türkiye Temsilcisi Gutu:

-“Çiftçilerin eğitimine, TZOB ile işbirliğine, yerel fikirlere önem veriyoruz”

Ankara - 17.01.2019 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’yu makamında ağırladı.

Görüşmede, FAO ile TZOB arasında tarım, kırsal kalkınma ve göçün önlenmesi gibi konularda iş birliği imkanları ele alındı.

Bayraktar, Gutu’nun ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirterek, FAO’nun özellikle kırsal kalkınma ve gıda güvenliği konularında dünyada en önemli kurumlardan biri olduğuna dikkat çekti. TZOB olarak eğitime her zaman önem verdiklerini bildiren Bayraktar, “tarla hazırlığından bitki hastalıklarıyla mücadeleye kadar tarımın hemen her konusunda eğitim etkinlikleri düzenledik. 500 binin üzerinde çiftimizi eğittik. Bunun yanı sıra 900 binin üzerinde çiftçimizin fuarlara katılımını sağladık” dedi.

-“Yapısal sorunlarımız üretimde maliyetlerimizi artırıyor”-

Sofralarda bir şey eksik olmayınca tarımda sorun olmadığının sanıldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Başta yapısal sorunlarımız olmak üzere tarımda da sorunlar var. Sulama altyapısını tamamlayamadık. Arazilerimiz aşırı parçalı, ekonomik örgütlenme yetersizliği gibi sorunlarımız var. Bütün bunlar üretimde maliyetlerimizi artırıyor. Kurda yaşanan artış nedeniyle ithal maliyetleri de arttı. Üretime ağırlık vermek ve çiftçimizi daha fazla desteklemek zorundayız.”

Tarım Bağkur primlerinin aşırı yüksek olduğuna dikkati çeken Bayraktar, prim gün sayısının 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmesi, kadın ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılarak, tarım Bağkur primlerinin önemli bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı.

-“Büyük işletmeler yatırımlarda aşırıya kaçıyor”-

Aile işletmeciliğinin desteklenmesi konusuna da büyük önem verdiklerini belirten Bayraktar, “2014 yılı dünyada aile işletmeciliği yılıydı. Büyük işletmeler para kazanmadığı takdirde üretimden çıkıyorlar. Aile işletmelerimiz para kazanamazsa da zarar etse de bildiği işten şaşmıyor, üretmeye devam ediyor, tarımda kalmaya çalışıyor. Büyük işletmeler yatırımlarında da aşırıya kaçıyor, yatırım maliyetini çok geç çıkarıyor. Oysa küçük işletmeler çok daha az yatırımlarla üretimine devam ediyor” dedi.

FAO Türkiye Temsilcisi Gutu ise çiftçilerin eğitimine, TZOB ile işbirliğine, yerel fikirlere önem verdiklerini belirtti.

Görüşmeye FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık da katıldı.