Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > ''Avrasya Tarım Fuarı 2011'' açıldı

''Avrasya Tarım Fuarı 2011'' açıldı

-''Avrasya Tarım Fuarı 2011'' açıldı
-Genel Başkan Bayraktar: “Fuarlar,
yeni teknolojilerle buluşma noktalarıdır”
-“Üreticiye mekanizasyon desteği sürdürülmelidir”
-Bakan Eker: “Organize tarım, hayvancılık
ve sera bölgeleri kuracağız”

İstanbul – ''Avrasya Tarım 2011 6. Uluslararası Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon Fuarı'', Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı törenle İstanbul Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Açılış töreninde konuşan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye'de tarımın gelişmesiyle mekanizasyon kullanımının arttığını, bu noktada verilen desteklerin de önemli olduğunu ve bu desteğin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmasında, fuarları, “üreticinin yeni makine ve teknolojilerle buluşma yerleri” olarak tanımlayan Bayraktar, yeniliklerle tanışan üreticilerin iş gücü ve girdileri daha verimli kullandığını, kaliteli üretim yapma fırsatı bulduğunu kaydetti. Üreticilerin fuarlar aracılığıyla yurt dışından gelen heyetlerle görüşme fırsatı yakaladığına da işaret eden Bayraktar, böylelikle bilgi ve tecrübe paylaşımının sağladığını bildirdi.Bayraktar, Türk üreticisinin canla başla çalışarak üretime devam ettiğini, bu üretimin tarımsal desteklerle artırılabileceğini ifade ederek, desteklemelerin sürmesinin önemine işaret etti. Konuşmasında, patates, soğan ve şeker pancarında yaşanan don afetine de değinen Bayraktar, afetten zarar gören üreticilerin borçlarının ertelenmesi talebini yineledi.
Üretimde devamlılığı sağlamak için piyasalarda fiyat istikrarının olması gerektiğini, bunun için tarımsal ürünlerde piyasayı regüle edecek kurumlara ihtiyaç bulunduğunu kaydeden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Hedefimiz 2023 için 150 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmış bir tarım sektörüdür. 'Tarım sektöründe çok iyi yerdeyiz, bunun ötesi gerekmez' demek durumunda değiliz. Sektörün bütün paydaşlarıyla amaca doğru birlikte ilerlemeliyiz, yol almalıyız” diye konuştu.


-Bakan Eker’in sözleri-

Fuarın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Bakanlık olarak 2007'den bu yana birçok kalemde tarımda ve hayvancılıkta kullanılan makinelere yüzde 50 hibe sağladıklarını, Türk çiftçisine 122 bin 179 adet makine ve ekipmanla destek verdiklerini bildirdi. 

Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğine, hammadde üretmekle zengin olunamayacağına vurgu yapan Eker, bu amaçla Türkiye'nin tarım sektörüne 3 bin 152 adet tesis kazandırdıklarını, bu tesislerde 32 bin kişinin istihdam edildiğini ve tesislere 600 milyon lira destek verdiklerini söyledi. Eker, 2012 yılı için de bazı hedeflerinin olduğunu, hükümetin eylem planı kapsamında tarım arazilerinin bölünmesini engelleyecek kanunun düzenlenmesinin yapılması, arazi toplulaştırılmasının hızlandırılması gerektiğini belirtti. Hayvansal ürünlerin Piyasa Düzenleme Kurulu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Mehmet Mehdi Eker, şunları kaydetti:
''Süt ile ilgili kurul oluşturuyoruz. Süt fiyatları düştüğü veya yükseldiği zaman müdahale edecek, üretici ve tüketici lehine dengeleyecek bir kurul. Organize tarım bölgeleri kuruyoruz. Daha önceden Sanayi Bakanlığı bünyesinde bulunan organize sanayi bölgeleri vardı. Şimdi biz bunu bakanlığımıza devraldık. Artık bundan sonra Türkiye'nin ihtiyaç duyulan bölgelerinde hayvancılıkla, seracılıkla ve diğer tarımsal faaliyetlerle ilgili organize tarım, hayvancılık ve sera bölgeleri kuracağız. Bu anlamda başlangıç olarak planladığımız 20 civarında bölge var. Çünkü bu kentleşmenin getirdiği bir gereklilik. Türkiye'de çiftçinin daha iyi şartlarda yaşaması, onların dünyayla rekabet edecek hale gelmesi bizim açımızdan önemli.''
18 Aralık'a kadar açık kalacak fuarın açılışında Bakan Eker ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın yanı sıra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ile Türk Tarım Alet Ve Makineleri İmalatçıları Derneği Başkanı Mustafa Ayel de katıldı.
Fuara, Almanya, İtalya, Slovakya, Gürcistan, Moldova, Bulgaristan, KKTC, Mısır, Azerbaycan, Tunus, Fas, Cezayir ve Slovenya başta olmak üzere 20 ülkeden 1000’in üzerinde profesyonel yabancı ziyaretçinin de katılması planlanıyor.