Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB’un Ramazan uyarıları etkili oldu, suni artış önlendi

TZOB’un Ramazan uyarıları etkili oldu, suni artış önlendi

-TZOB’un Ramazan uyarıları etkili oldu, suni artış önlendi
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bazı ürünlerde fiyat artışları olsa da, artış oranları çok yüksek düzeye çıkmadığı gibi pek çok üründe de fiyat düşüşleri görüldü. Birliğimiz tarafından yapılan uyarılar etkili oldu. Fiyatlardaki suni artış önlendi”
-“Ramazan’da üreticide 15 üründe fiyatlar değişmezken, 7 üründe azalma, 13 üründe fiyat artışı oldu”
-“Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 28,51 ile salatalıkta görüldü. Fiyat artışında salatalığı yüzde 27,12 ile yeşil mercimek, yüzde 18,64 ile domateste, yüzde 18,42 ile maydanoz, yüzde 14,95 ile sivri biber izledi”
-“Bu dönemde üretici fiyatları, armutta yüzde 20, fındıkta yüzde 18,21, patlıcanda yüzde 14,38, patateste yüzde 13,33, nohutta yüzde 13,04 geriledi”
-“Ramazan’da market fiyatlarında 7 üründe fiyat değişimi olmazken, 17 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı görüldü”
-“Market fiyatlarında en fazla fiyat artışı ise yüzde 21,83 artışla yine salatalıkta görüldü. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 15,77 ile erik, yüzde 14,66 ile kuru soğan, yüzde 14,54 ile havuç izledi”
-“Fiyat düşüşlerine bakıldığında market fiyatlarında en fazla düşüş yüzde 23,27 ile en fazla armutta oldu. Armudu yüzde 19,76 ile sivri biber, yüzde 16,91 ile elma, yüzde 13,88 ile karpuz takip etti”
Ankara – 17.08.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan’da, bazı ürünlerde fiyat artışları olsa da, artış oranları çok yüksek düzeye çıkmadığı gibi pek çok üründe de fiyat düşüşleri görüldüğünü bildirerek, “Birliğimiz tarafından yapılan uyarılar etkili oldu. Fiyatlardaki suni artış önlendi. Ramazan’da 15 üründe fiyatlar değişmezken, 7 üründe azalma, 13 üründe fiyat artışı oldu. Ramazan’da market fiyatlarında 7 üründe fiyat değişimi olmazken, 17 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı görüldü” dedi.
Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, Ramazan ayında da takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini bildirdi.
Üretici fiyatlarında yeşil soğan, havuç, kuru soğan, karpuz, kavun, kuru fasulye, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, yumurta, süt, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının değişmediğini bildiren Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 28,51 ile salatalıkta görüldüğünü, fiyat artışında salatalığı yüzde 27,12 ile yeşil mercimek, yüzde 18,64 ile domateste, yüzde 18,42 ile maydanoz, yüzde 14,95 ile sivri biberin, yüzde 11,39 ile erik, yüzde 10 ile limon, yüzde 9 ile yeşil fasulye, yüzde 8,37 ile şeftali, yüzde 5,26 ile kabak, yüzde 2,27 ile marul, yüzde 1,22 ile dana eti, yüzde 0,62 ile kuzu etinin izlediğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, bu dönemde üretici fiyatlarının, armutta yüzde 20, fındıkta yüzde 18,21, patlıcanda yüzde 14,38, patateste yüzde 13,33, nohutta yüzde 13,04, elmada yüzde 11,70, Antep fıstığında yüzde 6,67 gerilediğini vurguladı.
-Market fiyatları-
Market fiyatlarında en fazla fiyat artışının ise yüzde 21,83 artışla yine salatalıkta görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 15,77 ile erik, yüzde 14,66 ile kuru soğan, yüzde 14,54 ile havuç, yüzde 11,61 ile patates, yüzde 9,57 ile limon, yüzde 8,27 ile kavun, yüzde 7,90 ile kabak, yüzde 5,92 ile süt, yüzde 5,10 ile şeftali, yüzde 2,51 ile tavuk eti, yüzde 2,35 ile nohut, yüzde 1,63 ile ayçiçeği yağı, yüzde 1,18 ile kuru fasulye, yüzde 0,50 ile domates izledi.
Market fiyatlarında marul, yeşil soğan, pirinç, yumurta, kuzu eti, mısırözü yağı ve toz şeker fiyatlarında değişim olmadı. Fiyat düşüşlerine bakıldığında market fiyatlarında en fazla düşüş yüzde 23,27 ile en fazla armutta oldu. Armudu yüzde 19,76 ile sivri biber, yüzde 16,91 ile elma, yüzde 13,88 ile karpuz, yüzde 9,82 ile patlıcan, yüzde 8,65 ile yeşil fasulye, yüzde 7,62 ile fındık, yüzde 7,44 ile Antep fıstığı, yüzde 7,06 ile maydanoz, yüzde 4,45 ile yeşil mercimek, yüzde 2,87 ile kırmızı mercimek, yüzde 2,78 ile kuru üzüm, yüzde 2,20 ile kuru incir, yüzde 1,52 ile zeytinyağı, yüzde 0,83 ile kuru kayısı, yüzde 0,45 ile dana eti, yüzde 0,16 ile zeytin takip etti.”
-Fiyat artışlarının nedenleri-
Bayraktar, fiyatı artan ürünlerden salatalık, domates, sivri biber, yeşil fasulye, kabak, şeftali, erik gibi ürünlerde arzın tarla ve bahçe ürünlerinden sağlandığını, aşırı sıcaklara bağlı olarak hasat edilen bu ürünlerdeki azalma nedeniyle fiyatların bir miktar artış gösterdiğini vurguladı.
Yeşil mercimekte ise yeni ürün hasadının başladığını, geçen sezon ürünüyle kıyaslandığında fiyatta bir artış görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülen kısmi kuraklığın yeşil mercimek rekoltesini olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Dana ve kuzu etindeki fiyat artışları ise yok denecek seviyededir.
Fiyat düşüşü görülen ürünlere baktığımızda, üreticide fiyatı en çok düşen ürünler armut ve fındık olmuştur. Armutta hasadın yoğunlaşmaya başlamasıyla fiyatlar gerilerken, fındıkta ise rekoltenin bu yıl yüksek olması fiyat düşüşüne yol açmıştır. Patateste ise üreticilerimizin 2011 yılında kötü bir sezon geçirmesinin ardından, bu yıl rekoltenin fazla olması nedeniyle fiyatlar oldukça gerilemiştir. Elmada ve patlıcanda arzdaki artışla birlikte fiyatlar bir miktar düşüş göstermiştir. Genel olarak değerlendirdiğimizde bazı ürünlerde fiyat artışları olsa da, artış oranları çok yüksek düzeyde çıkmadığı gibi pek çok üründe de fiyat düşüşleri görüldü. Birliğimiz tarafından yapılan uyarılar etkili oldu. Fiyatlardaki suni artış önlendi.”
Üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla maydanozda yüzde 390 olarak gerçekleştiğinin görüldüğünü bildiren Bayraktar, “fiyat farkı kabakta yüzde 296,53, patateste yüzde 284,62, kırmızı mercimek yüzde 247,50, salatalıkta yüzde 233,50, pirinçte yüzde 230,63, kuru fasulye yüzde 225,46, sivri biberde yüzde 225,27, nohut yüzde 223,06, marulda yüzde 222,22, limonda yüzde 220,28, patlıcanda yüzde 211,73, sütte yüzde 209,31, karpuzda yüzde 205, kuru soğanda yüzde 200’ü buldu” dedi.