Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Aydın Söke, Sakarya Akyazı ve Ankara’da iftar yemeklerine katıldı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Aydın Söke, Sakarya Akyazı ve Ankara’da iftar yemeklerine katıldı

-İftar yemekleri…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Aydın Söke, Sakarya Akyazı ve Ankara’da iftar yemeklerine katıldı
-Genel Başkan Bayraktar:
-“Başta ABD olmak üzere dünya tarımı, yaşanan doğal felaketler nedeniyle S.O.S veriyor’’
-''Aydın’ın Türk tarımında önemli bir yeri var, ancak bu potansiyelin değerlendirilmesi için tarımsal sanayi yatırımlarının artması gerekir''
-“Hayvancılık sektöründe en büyük sorunlardan biri yemde dışa bağımlılıktır”
-“Özellikle kanunumuz değiştikten sonra ziraat odalarımız ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği büyük bir gelişme gösterdi. Odalarımızın yüzde 55’i kendi hizmet binasına kavuştu, yüzde 45’inde tarım, alet ve makine parkı var”
-“ Kamu tarafımız var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla kendimizi ortak olarak görüyoruz”
Ankara – 13.08.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın Söke, Sakarya Akyazı ve Ankara’da iftar yemeklerine katıldı.
Bayraktar, Söke Ziraat Odası’nın iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, ABD’de tarımsal üretimin, ülke alanının yüzde 61’inde görülen kuraklıktan olumsuz etkilendiğini bildirerek, “Başta ABD olmak üzere dünya tarımı, yaşanan doğal felaketler nedeniyle S.O.S veriyor’’ dedi.
Türk çiftçisinin zor koşullarda üretime devam ettiğini ama Türkiye’nin komşu ve çevre ülkelerinde de tarımsal ürün fiyatlarının hızlı bir şekilde tırmandığını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye’de 21 milyon ton olarak beklediğimiz buğday rekoltesi, 19 milyon ton dolayında olacak. Yeterli buğday stoğumuz var. Dünyadaki tarımsal üretim ve fiyatlardaki gelişmelere baktığımızda fırsatları lehimize çevirirsek Türkiye, bölgesinin gıda ambarı olur. Bunu arzu etmekteyiz.”
Hayvancılığa da değinen Bayraktar, sektörün en önemli sorunlarından birinin yemde dışa bağımlılık olduğunu söyledi. Bayraktar; “Yem bitkilerindeki fiyat artışı maliyeti yükseltiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Et ve Balık Kurumu’nun piyasaya müdahale edecek şekilde yeniden yapılanması için yaptığı çalışmaları olumlu buluyoruz” dedi.
Aydın tarımının Türk tarımı içinde ayrı bir yeri olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı, bölgede tarımsal sanayi gelişmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
Söke Ziraat Odası'nın düzenlediği iftar yemeğine Aydın Valisi Kerem Al, CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı’nın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve meslek odası yöneticileri katıldı.
Bayraktar, şeref konuğu olarak katıldığı Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) düzenlediği iftar yemeğinden yaptığı konuşmada, tarım sektörünün desteklenmesinin ticaret ve sanayinin desteklenmesi demek olduğunu bildirerek, “Bizim mücadelemizin amacı sadece Türk çiftçisinin hak ve menfaatlerini aramak değil, herkesin refah seviyesinin yükselmesidir’’ dedi.
Tarım, sanayi ve ticaretin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, tarıma verilen desteklerin diğer sektörlere de katkısı olduğunu söyleyen, sadece çiftçilerin değil, bu ülkede emek veren, üreten her kesimin desteklendiğini belirten Şemsi Bayraktar, ‘’amacımız sadece Türk çiftçisinin hak ve menfaatlerini aramak değil, bu ülkede yaşayan herkesin refah seviyesinin yükselmesi için mücadele ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
“Başta kişi başına milli gelir olmak üzere tüm ekonomik göstergelerin yükselmesi ve huzur içinde bir ülkede yaşamaya devam etmek mücadelemizin temelidir’’ diyen TZOB Başkanı, Türkiye’nin önünün açık olduğunu, küresel gelişmelerin ülkemizin önemini daha da artıracağını ve yurt dışı seyahatlerinde bu gerçeği daha net gördüklerini kaydetti.
Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği iftar programına Kaymakam Erdoğan Beypınar, Adapazarı il genel meclisi üyeleri, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası yöneticileri, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bayraktar, Ankara’da TZOB personeli ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratlarına verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, barış ve huzur içinde geçirmek istedikleri Ramazan’da şehit haberlerinin herkesi fazlasıyla üzdüğünü belirtti. Şemsi Bayraktar, “Şehitlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır dilerim. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.
Türk çiftçisinin üretmesiyle Ramazan’da fiyatların artmadığına dikkat çeken Bayraktar, “Karnımızı doyurma, iftarlarımızı açma imkanı bulduk. Çiftçimizden Allah razı olsun. Allah hayırlı, bereketli bir şekilde üretmelerini sağlasın” diye konuştu.
Ziraat Odaları olarak yoğun bir mesai yürüttüklerini, çiftçinin sorunlarını dile getirmek, çözüm bulmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Özellikle kanunumuz değiştikten sonra ziraat odalarımız ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği büyük bir gelişme gösterdi. Gerçekten odalarımızın açılışlarına ben yetişemiyorum. Geçen yıl 60-70 açılış yaptım ama bu sene nereden baksanız 10’a yakın açılış gerçekleştireceğim. Tabii idari ve mali yönden güçlü hale gelen odalarımız artık projeler üretiyorlar, artık daha fazla hizmet veriyorlar. Çiftçimizle daha fazla buluşuyorlar ve gelen parayı bir şekilde temsil ettikleri sosyal kesime çevirmeye çalışıyorlar. Aşağı yukarı odalarımızın yüzde 55’i kendi hizmet binasına kavuştu, yüzde 45’inde tarım, alet ve makine parkı var. 100 civarında toprak, yaprak, su tahlil laboratuvarı açtık ki, bunların çoğunun açılışına ben bizzat gittim. En son Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker, Ağrı’da 9 Ağustos 2012’de Ziraat Odamızın toprak analiz laboratuvarını açtı. Bakan Eker, verdiği beyanatta laboratuvarın fevkalade güzel bir laboratuvar olduğunu ifade ettiler. Bundan gerçekten büyük memnuniyet duydum.”
-“Tarım Bakanlığıyla ortak projeler yapıyoruz”-
Kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini, 200 proje yaptıklarını, 108’inin uygulamaya konulduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“11,3 milyon avroyu da çiftçimize hizmet olarak kazandırdık. Tabii bu çalışmalarımız devam edecek. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak da bazı projeler yapıyoruz. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile ortak projeler yürütüyoruz. Biz 6964 sayılı kanunla kurulan kamu niteliğinde anayasal bir meslek kuruluşuyuz. Kamu tarafımız var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla kendimizi ortak olarak görüyoruz. En fazla çalışmamız gereken bakanlık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Biz de bunu yapıyoruz. Gerek kadrolarımız, hatta taşradaki oda başkanlarımız bakanlık ve il tarım müdürlükleriyle çok yoğun ilişki içindeler. Bu ilişkilerimizi zaman içinde daha da artıracağız. Zaten çalışmalarımız da bunu gösteriyor. Buradan bir sinerji yaratacağız. İnşallah çiftçimize daha faydalı olacağız, daha fazla hizmet vereceğiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile her konuda uyumlu çalışıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok.”
-“5,5 milyon çiftçimizi ağaçlandırma seferberliğine katacağız”-
Başka bakanlıklarla da projeler yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Devletin zirvesiyle kutladığımız Dünya Çiftçiler Günü’nde başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar ve Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile projeler imzaladık. Hem bir taraftan çiftçilerimizin eğitimlerini yapacağız hem de bir taraftan ağaçlandırma seferberliğine ziraat odalarımızı katacağız. 5,5 milyon çiftçimizi bu ağaçlandırma projesine katmayı amaçlıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, fidanları odalarımızın üzerinden bedava dağıtacak.”
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin çok ciddi bir tarımsal sıçramanın içine girdiğini, bu için temelinde yatan unsurun ekip çalışması olduğunu, 5,5 milyon üyesi bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile çok güçlü bir ekip çalışması sergilediklerini söyledi. Bunun sonucu olarak Türkiye’nin tarımsal hasılada dünyada 11’inci sıradan 2009’da 7’inci sıraya çıktığını bildiren Mirmahmutoğulları, şunları kaydetti:
“Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) daha henüz sonuçları açıklamadı. İnşallah 6’ıncı sıraya yükselmiş oluruz. Avrupa’nın 4’üncü sırasındaydık, Fransa’yı, İtalya’yı, İspanya’yı sollayarak Avrupa’nın birincisi olduk. Siz değerli çiftçilerimiz yaptı bunu. 3 yıldır Avrupa birincisiyiz. Bundan 10 sene evvel nüfusumuz 10 milyon daha azdı, turistimiz 16,5 milyon daha azdı, 4 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Şimdi sizler bu kadar ilave nüfusu ve turisti doyurduktan sonra 15,8 milyar dolarlık ihracat yapıyorsunuz. 23 milyar dolarlık hasıladan 63 milyar dolarlık hasıla oluşturdunuz. 2 yıl kuraklık, 1 yıl finans ve 1 yıl da dünya gıda krizine rağmen 8 yıl tarımsal ekonomisini sabit fiyatlarla büyüttünüz. 2012’nin ilk çeyreğinden genel ekonominin de üzerinde çok büyük performans sergilediniz. Ben bütün toplantılarda ‘siz üreteni baş tacı yaptığınız gün sorunlarınız çözülmüştür’ diyorum. Bundan 8-9 sene evvel yaş meyve sebze üretimimiz 38 milyon tonken, 59 bin ton ilaç kullanılıyordu. Şimdi bu üretimi 6 milyon ton artırdınız ama ilaç tüketimini de yüzde 50 aşağı çektiniz. Şimdi hiç duyuyor musunuz, Avrupa Birliği, ABD, Rusya gibi ülkeler Türk ürünlerini iade ediyor diye.”
Mirmahmutoğulları, sektör deyince en büyüğünün elbette ki Türkiye Ziraat Odaları Birliği olduğunu, bunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de belirttiğini sözlerine ekledi.
TZOB’un iftar yemeğine, TZOB Genel Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, Yönetim Kurulu üyeleri Bekir Şinasi Özdem, Mehmet Latif Maskan, Hasan Kozoğlu, Ahmet Bahadır Sezgin, Mehmet Cevat Delil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Gürsel Küsek, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Vekili Masum Burak, Personel Genel Müdür Vekili Nizamettin Ekinci, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkaymaz, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Toprak Mahsulleri Ofisi Alan Muhafaza Daire Başkanı Hacı Baran katıldı.