Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Türkiye-AB KİK toplantısı…

Türkiye-AB KİK toplantısı…

AB’nin STA imzaladığı ülkeleri Türkiye ile de anlaşma yapmaya zorlaması, ortak tarım politikasını belirlerken Türkiye’yi de göz önünde tutması gerekir

-Türkiye-AB KİK toplantısı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarım ve hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde gümrük birliğinin genişletilmesi konusu, müzakerelerde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri”

-“Türkiye, tam üye olmadığı için tarımda gümrük birliğine girmesi halinde FEOGA bütçesinden yararlanamayacak”

-“AB’nin verim, kalite standartlarında üretime ulaşmak için yapacağı harcamaları kendi bütçesinden finanse edecek”

-“AB’nin STA imzaladığı ülkeleri Türkiye ile de anlaşma yapmaya zorlaması, ortak tarım politikasını belirlerken Türkiye’yi de göz önünde tutması gerekir”

 

Brüksel – 20.07.2017 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde gümrük birliğinin genişletilmesi konusunun, müzakerelerde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri olduğunu bildirdi.

Şemsi Bayraktar, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) Avrupa Birliği’nin (AB) ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de 18-19 Temmuz 2017 tarihlerinde yapılan 36. toplantısında yaptığı konuşmada tarımın gümrük birliğine dahil edilmesiyle meydana gelebilecek sorunlara dikkati çekti.

Tarım ve hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde gümrük birliğinin genişletilmesinde iki konunun öne çıktığını vurgulayan Bayraktar, bunlardan birinin Türkiye’nin, tam üye olmadığı için tarımda gümrük birliğine girmesi halinde, Ortak Tarım Politikası’na uyum sağlasa dahi Ortak Tarım Politikası Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu (FEOGA) bütçesinden yararlanamaması, ikincisinin ise AB’nin STA’larına uyması olduğunu belirtti.

Bayraktar, şunları kaydetti:

“Türkiye, tam üye olmadığı için AB’nin tarıma ilişkin karar alma süreçlerine katılamayacaktır. Tarımda, tam üye olmadan gümrük birliğine girerse, Türkiye, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) bileşeni Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) hariç bu bütçeden yararlanamayacak, AB’nin verim, kalite standartlarında üretime ulaşmak için yapacağı harcamaları kendi bütçesinden finanse edecektir.

İkinci konu ise, tam üye olmadan tarımda gümrük birliğine girilirse, hem ortak tarım politikası belirlenirken masada olmayacak, müzakere edemeyecek hem AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarına (STA) uymak zorunda kalacak, AB üyelerinin yanı sıra üçüncü ülkelere karşı da tarımını koruyamayacak, zorlanacaktır.

AB’nin STA imzaladığı ülkeleri Türkiye ile de anlaşma yapmaya zorlaması, ortak tarım politikasını belirlerken Türkiye’yi de göz önünde tutması gerekir.”

 

-“Etki analizlerini sık sık yaparak gümrük birliğine hazırlanmak gerekir”-

 

Gümrük birliğinin tarım sektörünü içine alacak şekilde genişletilmesi halinde, Türkiye’nin buğday ve süt ürünleri gibi bazı ürünlerde ithalatının artacağını, ürün bazında etki analizlerinin yapılmasının büyük önem taşıdığını, etki analizlerini sık sık yaparak gümrük birliğine hazırlanmak gerektiğini bildiren Bayraktar, “tarım gümrük birliğine girerse, istihdamı ne yapacaksınız. İşsiz kalacak yüzbinlerce insanı nereye gönderecek, nerede istihdam edeceksiniz?” şeklinde konuştu.

Bayraktar, konuşmasının sonunda, Türkiye-AB ilişkilerinin en kısa zamanda düzelmesini ve Türkiye’nin hakkı olan tam üyelik yolunun bir an önce açılmasını temenni etti.

Brüksel’de Avrupa Ekonomik Sosyal Komite’de yapılan toplantıya, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye-AB KİK Türkiye Kanadı temsilcileri TOBB, TÜRK-İŞ, TESK, MEMUR-SEN, HAK-İŞ, Türkiye KAMU-Sen, TİSK Genel Başkanları, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile Türkiye Bankalar Birliği, KAGİDER temsilcileri katıldı.

KİK toplantısının açılışında, 15 Temmuz Şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Toplantıda, ilk gün, Türkiye-AB ilişkilerinin son durumu ve Türkiye-AB Bildirisi’nin uygulanması konuları ele alındı.

Türkiye-AB KİK toplantısının ikinci gününde “Türkiye Ekonomisi ve Türkiye-AB Ekonomik Gelişmeleri”, “Türkiye’de Sosyal Konular ve İstihdam” oturumları ve Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna ilişkin gelişmeler hakkındaki sunumlar yapıldı.

Bayraktar, Brüksel temasları sırasında AB Daimi Temsilciliğinde 15 Temmuz temalı fotoğraf sergisinin açılışına da katıldı.