Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER’den TZOB’a ziyaret

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER’den TZOB’a ziyaret

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER’den TZOB’a ziyaret


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi EKER, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR’a nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri de bulundu.

Yapılan görüşmede konuşan TZOB Genel Başkanı BAYRAKTAR, tarımın Türk ekonomisi içinde önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, AB sürecinde tarımın daha büyük önem kazandığını ifade etti. AB müzakere sürecinin üç ayağı bulunduğunu anlatan BAYRAKTAR, birincisinin siyasi kriterler, ikincisinin müktesebat, üçüncüsünün ise sosyal diyalog süreci olduğunu kaydetti. BAYRAKTAR ayrıca, sosyal diyalog kapsamında Hükümetin AB uyum çalışmalarına katkı verdiklerini, bundan sonra da katkı vermeye devam edeceklerini söyledi.
Tarım Bakanı Mehdi EKER ise TZOB’un Türkiye’de milyonlarca üyesi olan, en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu hatırlatarak, tüm çalışmalarında TZOB ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. EKER, göreve geldiği günden bu yana tarımla ilgili 8-9 yasa çıkardıklarını belirterek, 50 yıl önce hazırlanan ve artık ihtiyaca cevap veremeyen TZOB Yasası’nın bunlardan biri olduğunu vurguladı. Tarım politikalarıyla ilgili çerçeve kanununun TBMM gündeminde olduğunu belirten Bakan EKER, “Türkiye’deki tarımsal desteklemeler hiç bir kanuna dayanmıyordu. Bunlar Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyordu. Bu sekiz maddelik bir kanun. Tarım, dünyanın bir çok ülkesinde destekleniyor. Biz de tarımı destekliyoruz. 823 trilyon lira yağlı tohum prim ödemesini bu ay yapacağız. Bununla birlikte kırsal kalkınma desteklerini devreye soktuk. Türkiye’de tarımsal üretimle ilgili sorun yok, sorun satış ve pazarlamada. Dünya pazarlarına, uluslararası pazara dönük tarımsal üretimi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Tarım sektörünün önünü TZOB ile beraber çalışarak açmaya çalışacağız” diye konuştu.
Ziyarette gazetecilerin sorularını cevaplayan EKER, DGD’nin toplam desteklerdeki payını azaltmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. EKER, 2006-2010 yılları arasında DGD payının azalmasını öngördüklerini, ancak diğer destek programlarının artarak devam edeceğini ifade ederek, “Ancak toplam desteklerdeki artış devam edecek. Ocak ayında 1 katrilyon lira DGD ödemesi yaptık. nisanda pirim desteği veriyoruz. Her yıl tarımsal destek oranı bir önceki yıla göre artıyor. Üstelik faiz ve enflasyonun düştüğü bir dönemde bunu yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
Yapılan görüşmenin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER, TZOB Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Birlik Genel Merkezinde yemek yedi.