Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Narda hasat zamanı…

Narda hasat zamanı…

-Narda hasat zamanı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Nar üretimi, 2010 yılından bu yana ikiye katlandı”

-“Nardaki üretim patlaması iyi değerlendirilmeli, fiyat istikrarı sağlanmalı, ürün kayıpları azaltılmalı, ihracat artırılmalıdır”

-“1988 yılında 45 bin ton olan nar üretimi, 2007 yılında 106 bin, 2010 yılında 208 bin, 2014 yılında 397 bin tonu geçti”

-“Bu yıl, nar üretiminin yüzde 7,5 artışla 427 bin tonu aşması bekleniyor”

-“2013-2014 tüketim döneminde 18 bin 191 ton nar, üretimin yüzde 4,75’i üretim ve kullanımda kaybedildi”

-“Kaybedilen ürün miktarı, çoğu ülkenin toplam üretiminden fazla bir rakama karşılık geliyor. Ürün iyi korunmalı, binbir emekle üretilen ulusal servet ziyan edilmemelidir”

-“Kişi başına 2013 yılında 2,7 kilogram olan nar tüketimi yeterli değil. Tüketimin artırılması, üretimi destekleyecektir”

-“2009’da 9,4 milyon dolar olan ihracatımız hızla artarak, 2013’de 111,6 milyon dolara çıkmış, 2014’de 108,4 milyon dolar olmuştur”

-“Talep edilen bir ürün olan narda ihracatın çok daha fazla rakamlara çıkarılabilir. İhracat desteklenmelidir”

-“Nar üreticisinin beklentisi piyasada oluşan fiyatın maliyetin üstünde olmasıdır”

 

Ankara – 21.10.2015 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nar üretiminin 2010 yılından bu yana ikiye katlandığını bildirerek, “nardaki üretim patlaması iyi değerlendirilmeli, fiyat istikrarı sağlanmalı, ürün kayıpları azaltılmalı, ihracat artırılmalıdır” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 1988 yılında 45 bin ton olan nar üretiminin, 2007 yılında 106 bin 560 tona, 2010’de 208 bin 502 tona, 2011’de 217 bin 572 tona, 2012’de 315 bin 150 tona, 2013’de 383 bin 85 tona, 2014 yılında 397 bin 335 tona yükseldiğini bildirdi. Bu yıl nar üretiminin 2014 yılına göre yüzde 7,5 artarak 427 bin 153 tona ulaşmasının beklendiğini belirten Bayraktar, nar üretimindeki artışın hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

 

-Üretimin dörtte birden fazlası Antalya’dan-

 

Ülke genelinde 56 ilde yapılan nar üretiminin yüzde 27,4’ünün Antalya’da yapıldığına dikkati çeken Bayraktar, “2014 yılında Antalya’da 108 bin 786 ton nar üretilmiştir. Antalya’yı, 68 bin 347 tonla Muğla, 39 bin 740 tonla Adana, 35 bin 15 tonla Mersin, 23 bin 363 tonla Denizli, 22 bin 155 tonla Hatay, 18 bin 862 tonla Gaziantep, 16 bin 429 tonla Aydın izlemiştir” dedi.

 

-Kayıp fazla-

 

2013-2014 tüketim döneminde 18 bin 191 ton narın, üretimin yüzde 4,75’inin üretim ve kullanımda kaybedildiği bilgisini veren Bayraktar, kaybedilen ürün miktarının, çoğu ülkenin toplam üretiminden fazla bir rakama karşılık geldiğini, ürünün iyi korunması, binbir emekle üretilen ulusal servetin ziyan edilmemesi gerektiğini bildirdi.

 

-Tüketim yetersiz-

 

Kişi başına 2013 yılında 2,7 kilogram olan nar tüketiminin yeterli olmadığını, tüketimin artırılmasının üretimi destekleyeceğini belirten Bayraktar, “2009 yılında 9,4 milyon dolar olan ihracatımız hızla artarak, 2012 yılında 73,7 milyon dolara, 2013 yılında 111,6 milyon dolara çıkmıştır. 2014 yılında ihracat 108,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Talep edilen bir ürün olan narda ihracatın çok daha fazla rakamlara çıkarılabilir. İhracat desteklenmelidir” dedi.

 

-Sorunlar-

 

Bayraktar, narda yaşanan sorunları şöyle sıraladı:

“Tüketimdeki yetersizlik en büyük sorundur. Tüketimin artırılması için narın faydaları konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Narda işlenmiş ürün pazarlaması da (nar suyu, nar ekşisi, nar sosu ve benzeri) yeterli değildir. İşlenmiş ürün tüketimi de yine yetersizdir.

Soğuk hava depolarının yeterli olmaması da önemli bir sorundur.

Narda hasat dönemi (10-15 gün) kısadır. Nar belli bir olgunluğa geldiğinde bekletilmeden hasat edilmesi gerekiyor. Zamanında hasat edilmediğinde meyvede çatlamalar olmakta ve bu durum ürün fiyatının düşmesine yol açmaktadır.

Nar yetiştiriciliğinde bahçe bakım ve işçiliği maliyeti yüksektir. Ayrıca girdi fiyatları da yüksek olduğu için nar, üretici maliyeti yüksek bir meyvedir.

2014 yılında üreticide kilogramı 50-62 kuruş olan narda fiyat bu sene 60-80 kuruş arasında seyretmektedir. Bu fiyat yeterli değildir. Narın piyasa fiyatı kendi kendine oluşmaktadır. Narda sanayi ve sofralık ayrımı yani sınıflama olmayışı da fiyatı etkilemektedir. Ayrıca, tüccarın alım fiyatını geç açıklaması da ürün fiyatlarının düşmesine neden olmaktadır. Nar üreticisinin beklentisi piyasada oluşan fiyatın maliyetin üstünde olmasıdır. Üretimin devamlılığı için bunun sağlanması şarttır.”

 

-Faydaları saymakla bitmiyor-

 

C vitamini açısından son derece zengin bir meyve olan narın, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir de içerdiğine dikkati çeken Bayraktar, “narın, enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağladığı, yorgunluğu giderdiği, enerji verdiği, tansiyonu düzenlediği, cildi güzelleştirdiği, kandaki şeker seviyesini dengelediği söyleniyor. Narda bulunan polyphenolic, tannin ve anthocyanin adlı maddelerin serbest radikallerle mücadele ederek damarların tıkanmasını engellediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, antioksidanlar açısından zengin bir meyve olduğu da dile getiriliyor. Narın sadece meyvesi değil, meyve tanelerinin zarı, meyve kabukları, nar ağacı kökleri, kök kabukları ve nar ağacı dalları da sağlık açısından faydalıdır. Yararları saymakla bitmeyen narda tüketim artırılmalıdır” dedi.

Yıllar itibarıyla narda toplu meyveliklerin alanı, üretim miktarı, ağaç sayısı, ağaç başına verim rakamları şöyle:

Yıl

Narda Toplu Meyveliklerin Alanı (Dekar)

Üretim (Ton)

Ağaç Başına Ortalama Verim (Kg)

Meyve Veren Yaşta Ağaç Sayısı

Meyve Vermeyen Yaşta Ağaç Sayısı

Toplam Ağaç Sayısı

2000

46.750

59.000

24

2.485.000

809.000

3.294.000

2001

56.000

60.000

24

2.530.000

840.000

3.370.000

2002

55.000

60.000

22

2.670.000

855.000

3.525.000

2003

60.000

80.000

25

3.190.000

1.100.000

4.290.000

2004

65.000

73.000

23

3.200.000

1.220.000

4.420.000

2005

67.000

80.000

25

3.220.000

1.409.000

4.629.000

2006

75.675

90.737

29

3.136.166

1.502.233

4.638.399

2007

111.230

106.560

30

3.610.788

3.367.316

6.978.104

2008

176.197

127.760

32

4.017.480

5.928.736

9.946.216

2009

197.345

170.963

34

5.092.148

5.794.324

10.886.472

2010

206.073

208.502

32

6.431.358

5.678.792

12.110.150

2011

244.454

217.572

28

7.881.144

6.432.893

14.314.037

2012

269.024

315.150

31

10.011.871

5.789.933

15.801.804

2013

283.991

383.085

35

11.086.789

5.089.180

16.175.969

2014

304.548

397.335

34

11.755.997

6.033.851

17.789.848

 

            Nar üreten illerin 2014 yılındaki toplu nar meyvelik alanları ve üretim miktarları şöyle:

 

 

Toplu Meyveliklerin Alanı (Dekar)

 

Üretim (Ton)

Antalya

55.819

 

108.786

Muğla

35.087

 

68.347

Adana

21.585

 

39.740

Mersin

34.658

 

35.015

Denizli

29.881

 

23.363

Hatay

12.080

 

22.155

Gaziantep

17.657

 

18.862

Aydın

15.641

 

16.429

İzmir

6.947

 

9.991

Şanlıurfa

19.947

 

7.913

Kilis

12.960

 

7.823

Manisa

5.568

 

6.214

Bilecik

2.705

 

5.356

Adıyaman

11.842

 

4.425

Siirt

5.402

 

3.536

Mardin

1.842

 

3.143

Karaman

1.715

 

2.937

Osmaniye

2.721

 

2.559

Balıkesir

1.246

 

1.480

Burdur

788

 

1.317

Kahramanmaraş

1.516

 

1.168

Diyarbakır

1.904

 

896

Çanakkale

944

 

864

Şırnak

419

 

721

Eskişehir

1.156

 

671

Bursa

522

 

489

Artvin

170

 

478

Batman

170

 

391

Isparta

171

 

347

Elazığ

170

 

344

Samsun

41

 

335

Sakarya

32

 

149

Malatya

152

 

148

Çorum

0

 

108

Kocaeli

89

 

93

Uşak

111

 

91

Ankara

150

 

90

Tekirdağ

251

 

77

Hakkari

11

 

64

Sinop

11

 

62

Trabzon

0

 

56

Amasya

150

 

55

Tokat

100

 

52

Bitlis

92

 

50

Afyon

0

 

38

İstanbul

30

 

35

Yalova

8

 

15

Karabük

3

 

14

Ordu

0

 

13

Edirne

20

 

8

Kırklareli

18

 

8

Giresun

0

 

5

Konya

0

 

3

Erzurum

0

 

2

Tunceli

0

 

2

Bartın

1

 

2