Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kanatlı ve süt sektörlerinde üretim ve ihracat artışı…

Kanatlı ve süt sektörlerinde üretim ve ihracat artışı…

-Kanatlı ve süt sektörlerinde üretim ve ihracat artışı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tavuk yumurtası üretimi 17 milyar 145 milyon adede,

tavuk eti üretimi 1 milyon 895 bin tona yükseldi. Kümes hayvanları eti ve yumurta ihracatı ise 1 milyar 53 milyon dolar oldu. Tavuk yumurtası ihracatı yüzde 1 düştü”

-“Tavuk yumurtası üretimi, 2014 yılında yüzde 3,9 artarak 16 milyar 497 milyon adetten 17 milyar 145 adede çıktı”

-“2014 Aralık ayında aylık yumurta üretimi 1,5 milyar adedi aşarak 1 milyar 510 milyon 857 bine ulaştı”

-“Tavuk eti üretimi, 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 7,8 artarak 1 milyon 758 bin tondan 1 milyon 895 bin tona yükseldi”

-“Hindi etinde 2013 yılında 39 bin 627 ton olan üretim, 2014 yılında yüzde 22,8 artışla 48 bin 662 tona çıktı”

-“2013 yılında 1 milyar 14,3 milyon dolar olan kümes hayvanları eti ve yumurta ihracatı 1 milyar 53,1 milyon dolara yükseldi”

-“Kişi başına yumurta tüketimi yüzde 30, tavuk eti tüketimi ise yüzde 50 artırılabilir”

-“Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuza yem teminini sağlayacak destekler hayata geçirilirse, yumurta ve tavuk eti üretimi çok daha fazlaya çıkarılabilir”

-“Rekabet gücünü ve pazarları korumak ve yeni pazarlar elde etmek için ihracat destekleri artırılmalıdır”

-“2014 yılında sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 8,6 milyon tonu geçti”

-“2013 yılında 281,6 milyon dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatı, 2014 yılında yüzde 23,4 artarak 347,5 milyon dolara yükseldi”

-“Süt sektöründe üretim artışının hızla devam ediyor. Toplam süt üretimi, 2013 yılında 18,2 milyonu geçti. Okul sütü gibi uygulamalarla süt tüketiminin artırılması, tüketimin, üretim artışını karşılaması gerek”

 

Ankara – 10.02.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılında, kanatlı sektörünün hem üretimde hem de ihracatta yüz güldürdüğünü bildirerek, “Tavuk yumurtası üretimi 17 milyar 145 milyon adede, tavuk eti üretimi 1 milyon 895 bin tona yükseldi. Kümes hayvanları eti ve yumurta ihracatı ise 1 milyar 53 milyon dolar oldu” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2009 yılında 13 milyar 832 milyon 726 bin olan yumurta üretiminin, 2010 yılında 11 milyar 840 milyon 396 bin adede indiğini, 2011 yılında 12 milyar 954 bin 686 bin adede, 2012 yılında 14 milyar 910 milyon 774 bin adede, 2013 yılında 16 milyar 496 milyon 751 bin adede, 2014 yılında ise yüzde 8,7 artışla 17 milyar 145 milyon 389 bin adede çıktığını belirtti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tavuk yumurtası üretiminin 2013 yılında çift hanelerde arttığını, 2010 yılında, 2009’a göre yaklaşık 2 milyar adet azalarak 11,8 milyar adede inen üretimin, 2010-2014 döneminde 5,3 milyar adet arttığını vurguladı.

Şemsi Bayraktar, 2014 yılında yumurta üretiminin, 2013 yılına göre 648 milyon 638 bin arttığını bildirdi. Tavuk yumurtasında 2010 yılının Eylül ayında, aylık 1 milyar adet üretim sınırının geçildiğini,  2011 yılı Ocak ayında 1,1 milyarı, 2012 yılı Mart ayında 1,2 milyar, 2012 Ekim ayında 1,3 milyar adedin, 2013 yılının Ekim ayında ise 1,45 milyar adedin aşıldığını vurgulayan Bayraktar, “2014 yılında aylık yumurta üretimi 1,35 milyar ile 1,51 milyar adet arasında değişti. Aralık ayında aylık yumurta üretimi 1,5 milyar adedi aşarak 1 milyar 510 milyon 857 bine ulaştı” dedi.

 

-Tavuk ve hindi eti üretimi arttı-

 

Tavuk etinde 2009 yılında 1 milyon 293 bin, 2012 yılında 1 milyon 724 bin, 2013 yılında 1 milyon 758 bin 363 ton olan üretimin, 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 7,8 artarak 1 milyon 894 bin 669 tona yükseldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“2014 Aralık ayında, 2013 Aralık ayına göre yüzde 14,8 artarak 147 bin 201 tondan 169 bin 53 tona çıktı. 2014 yılının Aralık ayına göre tavuk eti üretiminde yüzde 8,4’lük artış görüldü. Tavuk etinde de 2014 yılında yüzde 7,8’lik bir artış var. 2009 yılında 1 milyon 293 bin 315 ton, 2010’da 1 milyon 444 bin 59 ton, 2011’de 1 milyon 613 bin 309 ton, 2012 yılında 1 milyon 723 bin 919 ton, 2013 yılında 1 milyon 758 bin 363 ton olan tavuk eti üretimi, 2014 yılında 1 milyon 894 bin 669 tona çıktı. 2009 yılında 30 bin 242 ton, 2010 yılında 31 bin 965 ton, 2011 yılında 36 bin 331 ton, 2012 yılında 41 bin 931 ton, 2013 yılında 39 bin 627 ton olan hindi eti üretimi, 2014 yılında yüzde 22,8 artışla 48 bin 662 tona yükseldi.”

 

-Kanatlı sektöründe ihracat 1 milyar 53 milyon dolar-

 

Tavuk yumurtasında, 2009 yılında 126,6 milyon, 2010 yılında 156,2 milyon, 2011 yılında 284,2 milyon, 2012 yılında 350,6 milyon, 2013 yılında 406,35 milyon dolar olan ihracatın, 2014 yılında yüzde 1 düşüşle 402 milyon 149 bin 577 dolara indiği bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Kümes hayvanları etleri, sakatatları ve benzeri ürün ihracatının 2009 yılında 150,8 milyon dolarken, 2010 yılında 203,3 milyon dolara, 2011 yılında 385,4 milyon dolara, 2012 yılında 527,3 milyon dolara, 2013 yılında 608,07 milyon dolara çıktı. İhracat, 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 7,2 artarak 651 milyon 262 bin 121 dolara yükseldi.

            Tavuk yumurtası ve tavuk eti hem üretimde hem ihracatta yüz akı durumunda. 2012 yılında 877 milyon 944 bin 741 dolar, 2013 yılında 1 milyar 14 milyon 420 bin 333 dolar olan ihracat, 2014 yılında 1 milyar 53 milyon 411 bin 698 dolara çıktı.”

Bayraktar, üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuza yem teminini sağlayacak destekler hayata geçirilirse, yumurta ve tavuk eti üretimi çok daha fazlaya çıkarılabileceğini vurgulayarak, “Rekabet gücünü ve pazarları korumak ve yeni pazarlar elde etmek için ihracat destekleri artırılmalıdır” dedi.

 

            -Sanayiye aktarılan inek sütü 8,6 milyon tonu aştı-

 

            Bayraktar, 2013 yılında 7 milyon 938 bin 510 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, 2014 yılında yüzde 8,7 artışla 8,6 milyon tonu aşarak, 8 milyon 625 bin 743 tona çıktığını bildirdi. Aralık ayında, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, 2013 Aralık ayına göre yüzde 4,8 artarak 653 bin 490 tondan 684 bin 760 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, “2013 yılında 281 milyon 591 bin 165 dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatı, 2014 yılında yüzde 23,4 artarak 347 milyon 519 bin 54 dolara yükseldi” dedi.

            Süt sektöründe üretim artışının hızla devam ettiğini, toplam süt üretiminin 2013 yılında 18,2 milyonu geçtiğini bildiren Bayraktar, okul sütü gibi uygulamalarla süt tüketiminin artırılması, tüketimin, üretim artışını karşılaması gerektiğini vurguladı.