Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Turgutlu’da üzüm hasadı yaptı

Bayraktar, Turgutlu’da üzüm hasadı yaptı

 Bayraktar, Turgutlu’da üzüm hasadı yaptı

“Üreticilerimiz kuru üzüm fiyatının açıklanmasını bekliyor”

Manisa-03.09.2023-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa temasları çerçevesinde Turgutlu’da üzüm hasadına katıldı. Bayraktar, üzüm bağlarında, kurutma alanlarında ve çiftliklerde incelemelerde bulundu.

Turgutlu’da üzüm hasadı sonrası basın mensuplarına üzüm hakkında bilgi verdi. Bayraktar, “Yaşanan doğal afetler üzümde rekolteyi düşürdü. İhracatında dünya lideri olduğumuz üzüm için üreticilerimizin yeterli gelir elde edebileceği bir fiyat açıklanmalıdır” dedi.

Üzümün sadece bölge için değil tüm ülke içinde önemine değinen Bayraktar, şunları söyledi;Üzüm sadece bu bölge için değil, Türkiye için de çok önemli bir ürün. Ekolojik üstünlüğe sahip olduğumuz bir ürün. Dünyada rekabetsiz olduğumuz bir ürün. Dolayısıyla böyle bir ürün hem ülkemiz için hem ülkemizde üretim yapan insanlar için fevkalade önemli. İhracat rakamlarına baktığımızda yaklaşık 225 bin ton civarında kuru üzüm ihracatımız var. Buradan Türkiye 433 milyon dolar ihracat geliri elde ediyor. Taze üzüm ihracatına baktığımızda; orada da 223 bin ton civarında bir ihracatımız var ve Türkiye 175 milyon dolar civarında bir ihracat geliri elde ediyor. Yaklaşık olarak ürettiğimiz üzümün de yüzde 85’ini ihraç ediyoruz. 400-500 milyon dolarlık bir gelir elde ediyoruz” dedi.

-“Yaşanan doğal afetler rekolteyi düşürecek”-

“Üzüm üreticisinin gerek doğal afetler gerek hastalıklar gerekse girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zor şartlarda üretim yaptığına dikkat çeken Bayraktar: “Bu sene üretim sıkıntılı geçiyor. Bir taraftan mart ayında maalesef bir don olayı yaşadık. Yine temmuz ayında pornoz gibi fungal hastalıklarla karşı karşıya kaldık. Hem nem hem yağış üzüm üretimine zarar verdi. Oda başkanlarımızdan aldığımız bilgilere ve yaptığımız tespitlere göre; yüzde 30-35 civarında üzüm rekoltesinde bir azalma bekliyoruz.”

“Ciddi bir maliyet baskısıyla karşı karşıya kalan üreticilerimizin desteklenmesi çok önemli”

“Girdi maliyetlerimizin düşürülmesi önemli. Yüksek maliyetle üretim yapıyoruz. Bu gerçeği kabul etmemiz lazımdı. Bir taraftan fungal hastalıklar bir taraftan da son üç ayda mazota yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Gübre yine pahalanıyor, ilaçlarımız da pahalanıyor. Bu hastalıklarla mücadelede de ciddi manada değil ilaç kullanıyoruz. Ciddi bir maliyet baskısıyla karşı karşıya kalan üreticilerimizin desteklenmesi çok önemli. Yani mazot desteklerinin arttırılması, gübre desteklerinin arttırılması, girdi bazında desteklerin arttırılması önemli. Bu ürünler ekolojik üstünlüğe bağlı olduğumuz ürünler. Dünyanın hiçbir yerinde bu kalitede bu aromada üzüm üretemezsiniz. Gözümüz gibi bakmamız lazım. Bazı ülkeleri incelediğimizde ekolojik üstünlüğüne bağlı olduğu ürünleri nasıl koruyorlar? Üreticiyi koruyorlar, üretimden uzaklaştırmıyorlar, her türlü desteği veriyorlar, ihracat da pazarlarını kaybetmemek için her ihracat desteğini veriyorlar. Ama pazarlarını kaybetmiyorlar. Bizim üzüm gibi, incir gibi, kayısı gibi, fındık gibi böyle ekolojik üstünlüğe bağlı olduğumuz ürünlere gözümüz gibi bakmamız, korumamız lazım. Üreticimizin ayakta kalması, üretmesini sağlamamız lazım. Bu manada, bağ alanlarında yüzde 16 civarındaki azalmayı biz tehdit olarak görüyorum. Demek ki üzüm üreticimizi zaman zaman ihmal ediyoruz. Yoksa bağ alanları niye azalsın?”

 “Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında 1 numara”

Hükümetimize de seslenmek istiyorum. Üzüm önemli bir ürünümüz. Net 500 milyon dolar Türkiye'ye ihracat geliri hiç ithalat yapmadan ihracat geliri sağlayan çok önemli bir ürünümüz. Gözümüz gibi bakalım, destekleyelim. Hasadımızın hem bölgemize hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Çiftçilerle birlikte yapılan hasada; TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ ile Manisa il, ilçe Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı. Bayraktar, çiftçilere bol, bereketli ve kazançlı hasatlar diledi. 

Bayraktar, Manisa Turgutlu’da Sarıbey Mahallesinde çiftçilerle ve muhtarlarla bir araya geldi. Çiftçilerin yaşadığı sorunları dinledi.

Manisa temasları çerçevesinde Turgutlu Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Ziraat Odası Başkanları ve çiftçilerle bir araya gelerek, sektördeki son durum hakkında bilgi aldı.