Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar Trabzon’da…

Bayraktar Trabzon’da…

-Bayraktar Trabzon’da…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Trabzon, Ordu ve Giresun’da lisanslı depoculuk yok. Fındık üreticisi emanete fındık bırakmak için tüccara gidince fiyat istikrarı olmuyor”

-“Emanete bırakılan fındık iç ve dış piyasaya sürülüyor. Piyasa fındığa doyunca fındığın değeri düşüyor. TMO’nun fındıkta alım yapmasına ihtiyaç vardır”

 

Trabzon – 13.07.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Trabzon’da Ortahisar Ziraat Odası’nı ziyaret etti.

Bayraktar, Ziraat Odası’nda yaptığı konuşmada, Trabzon, Ordu ve Giresun’da lisanslı depoculuğun olmadığını bildirerek, “fındık üreticisi emanete fındık bırakmak için tüccara gidince fiyat istikrarı olmuyor” dedi.

Bölgede birçok ürünün yetiştirildiğini ama fındığın yerinin farklı olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımı yapmasını sağlamaya çalışacağız. TMO’nun alım yapmasını önlemeye yönelik lobilerin baskıları var. Bu yıl da TMO’nun açılması için mücadele vereceğiz.

Fındıkta şu anda rekolte tespiti yapılıyor. Elimize gelen sonuçlara göre rekolte geçen yıla göre düşük kaldı.

Fındık piyasası serbest piyasa koşullarına göre çalışmıyor. Arz talep dengesine göre fiyat oluşmuyor. Arzın az olduğu zaman fındık fiyatının yükselmesi gerekirken bu gerçekleşmiyor. Bunun sebebi alıcının az, satıcının çok olmasıdır. Üreticimizin fındığını emanete bırakmasıdır. Emanete bırakılan fındığın emanette kalmamasıdır. Emanete bırakılan fındık iç ve dış piyasaya sürülüyor. Piyasa fındığa doyunca fındığın değeri düşüyor. TMO’nun fındıkta alım yapmasına ihtiyaç vardır.”

Bayraktar, ziyarette, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu da katıldı.