Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Sakarya Serdivan’da afetten zarar gören alanları inceledi

Bayraktar, Sakarya Serdivan’da afetten zarar gören alanları inceledi

-Zarar gören tarım alanlarında incelemeler yapan Bayraktar,

çiftçilerle bir araya geldi, sorunlarını dinledi

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Üreticimize nasıl bir yardım yapılacak buna bakacağız.

Hep beraber takip edeceğiz”

-“Banka borçlarının yapılandırılması konusunda bir

çalışma yapacağız. ”

-“Burada muhakkak suretle kalıcı tedbirler almalıyız”

 

Sakarya/Serdivan - 22.07.2019 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuvvetli yağış sonucu oluşan sel baskınlarından zarar gören Sakarya’nın Serdivan İlçesi Aralık Mahallesi’ni ziyaret etti.

Zarar gören tarım alanlarında incelemeler yapan Bayraktar, çiftçilerle bir araya geldi, sorunlarını dinledi, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye’nin değişik bölgelerinin aşırı yağış aldığına dikkati çeken Bayraktar, Türkiye’nin orta kuşakta bulunması nedeniyle sel, hortum, aşırı yağış ve don gibi afetlerden daha sık etkilendiğini belirtti.

Doğal afetlerle mücadele konusunda tedbirli olmak, kalıcı çözümler bulmak gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Afetten zarar gören bu ovanın ise ayrı bir özelliği var. Çanak gibi görünüyor ve son 6 yıldır sürekli sel baskınlarına maruz kalıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Burada muhakkak suretle kalıcı tedbirler almalıyız” diye konuştu.

Bölgede yaklaşık 36 bin dekar alanın tarıma müsait olduğunu ve işlendiğini belirten Bayraktar, “Bunun yaklaşık 15-20 bin dekarının sular altında kaldığını söyleniyor. Bölgede iki defa ekim yapmışlar, bir daha ekim yapma şansları kalmadı. Bunun maddi boyutunu şuan bilemiyoruz. Zannediyorum bugün Tarım İl Müdürlüğünden uzmanlar gelecekler bir tespit yapacaklar. Ondan sonra da maddi durum değerlendirilecek. Üreticimize nasıl bir yardım yapılacak buna bakacağız. Hep beraber takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

-“Nakit yardımı alabilir miyiz? Buna bakacağız”-

 

Bölgedeki üreticilerin sorunlarına işaret eden Bayraktar, şunları söyledi:

“Buradaki üreticimizin borçları var bunu biliyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, Ziraat Bankası’na, piyasaya borçları var. Özellikle banka borçlarının yapılandırılması konusunda bir çalışma yapacağız. Bunun dışında bir nakit yardımı alabilir miyiz? Buna bakacağız. Ama bunlar kalıcı çözümler değil. Bunlar günü kurtarma adına yapılacak çözümler. Sonuçta insanlar burada üretmek, oturmak, kalmak istiyor. Üretemezlerse burada oturma şansları yok. Yapısal sorun var. Burada su kanalları açılmalı, başka tedbirler de alınmalı… Büyükşehir Belediye Başkanı da bir ekip göndereceğini söylemiş. Ben de kendisiyle görüşeceğim. Buraya kalıcı bir çözüm bulmamız lazım.”

Bu ziyareti, bölgenin sorununa dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiğini anlatan Bayraktar, “Bir defa olayın tespitini yapmamız lazımdı. Tespiti aşağı yukarı yaptık. Arkadaşları da dinledim. Tabii çözüm yollarına odaklanmamız lazım. İnsanların burada üretmesini, burada ikamet etmelerini nasıl sağlayacağımıza, nasıl kalıcı bir çözüm bulacağımıza bakacağız. Afetten zarar gören üreticilerimize tekrar geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

Ziyarette bölge Ziraat Odası Başkanları da hazır bulundu.