Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Fethiye’de Üretici Pazarı’nı ziyaret etti

Bayraktar, Fethiye’de Üretici Pazarı’nı ziyaret etti

-Bayraktar, Fethiye’de Üretici Pazarı’nı ziyaret etti…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ülkemizde böyle pazarlara ihtiyaç var. Üreticiyi direkt tüketiciyle buluşturmanın bir yolu bu. Bu bir modeldir. Bu pazarların sayısını artırmamız lazım”

-“Diğer bir yolu da Türkiye’de kooperatifçiliği çok yaygınlaştırmamız lazım. Kooperatifler bu ülkede güçlü olursa üreticinin malını alırlar ve tüketicimizle halkımızla buluştururlar”

 

Fethiye/Muğla – 06.12.2019 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Fethiye’de Üretici Pazarı’nı ziyaret etti, üretici ve tüketicilerle sohbet etti.

Bayraktar, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, pazarı boydan boya gezdiklerini, üreticinin sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her ay üretici, hal, pazar, market fiyatlarını takip ettiklerini ve kamuoyuna açıkladıklarını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Üretici ile market fiyatları arasında fevkalade büyük bir uçurum olduğunu görüyoruz. Ülkemizde böyle pazarlara ihtiyaç var. Yani üreticiyi direkt tüketiciyle buluşturmanın bir yolu bu. Diğer bir yolu da ki Tarım Şurası’nda da bunun önemine dikkat çekildi. Türkiye’de kooperatifçiliği çok yaygınlaştırmamız lazım. Kooperatifler bu ülkede güçlü olursa üreticinin malını alırlar ve tüketicimizle halkımızla buluştururlar. Kooperatifler de çok güçlü olmadığı için üreticiden 1 liraya aldığı malı tüketici 4 liraya 5 liraya tüketebiliyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Ne üretici para kazanıyor ne de tüketici makul fiyatlarla tüketim yapabiliyor. Bu gibi pazarların da yaygınlaştırılması lazım. Kurulacak olan kooperatiflere hallerde öncelikli olarak yer vermek gerekiyor. Yani bizim üretici ile tüketiciyi, halkımızı buluşturmamız lazım. Ben bu manada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çok başarılı bir örnek. Fiyatlara baktım. Fiyatlar burada makul. Üreticimizi dinledim. Sorunlarını dinledim. O manada çok faydalı bir tespit oldu. Burada üreticimizin de memnun olduğunu gördüm. Biz ‘ürettiklerimizi burada akşama kadar satıyoruz. 3-5 kuruş para kazanıyoruz’ dediler. Bu bir modeldir. Bu pazarların sayısını artırmamız lazım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Bayraktar, “rafa gelen ürünün artık nereden geldiği işaret edilecek. Eğer olursa bu üreticiler zarar görmez mi?” şeklindeki bir soru üzerine, “Üreticiler niye zarar görsün. Üreticiler kendi ürettiği malı burada satıyor zaten. Önemli olan markete gittiğinde bunun nereden geldiğinin, kaynağının tespiti. Yarın herhangi bir toksik hadise olur veya gıda zehirlenmesi olursa bunun kaynağının tespit edilmesi lazım. Ama burada kaynağı belli zaten” dedi.

Ziyarete TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bahadır Sezgin ve Oda Başkanları da katıldı.