Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar Fethiye Ziraat Odası’nı ziyaret etti, çiftçilerle buluştu

Bayraktar Fethiye Ziraat Odası’nı ziyaret etti, çiftçilerle buluştu

-Bayraktar Fethiye Ziraat Odası’nı ziyaret etti, çiftçilerle buluştu

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Burada hızlı bir şekilde gelişen ciddi bir tarım potansiyeli var. Bölgedeki turizm yatırımı kadar tarım sektörüne de yatırım yapılmalı”

-“İşletmelerin büyütülmesi ve toplulaştırılması verimlilik açısından önemlidir”

-“Üreticimizin en önemli sorununun yüksek maliyetler olduğunu görüyoruz. Hükümetimizden destekleme bütçesinin artmasını talep ediyoruz”

-“Üretim yapan kesime pozitif ayrımcılık istiyoruz. Elektrikte acil bir şekilde indirime gidilmesini talep ediyoruz”

-“Hızlı bir şekilde, kısa süre içinde, muhakkak suretle borçların yapılandırılması gerekiyor. Çiftçi borçlarının yapılandırılması talebimizi hükümetimizle görüşmeye ve bu talebimizi gündemde tutmaya devam edeceğiz”

Fethiye/Muğla - 05.12.2019 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Fethiye Ziraat Odası’nda, Muğla Ziraat Odalarının başkanları ve çiftçilerle bir araya geldi, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, Ziraat Odaları tarafından hizmete sunulan tesislerin açılışını gerçekleştirmek için geldiği Muğla’da Fethiye Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bayraktar, Muğla’nın bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, “Fethiye ve Muğla denildiğinde akla turizm geliyor. Ancak Muğla’da nüfusun yüzde 70’inin geçim kaynağı tarım. Burada hızlı bir şekilde gelişen ciddi bir tarım potansiyeli var. Bölgedeki turizm yatırımı kadar tarım sektörüne de yatırım yapılmalı” diye konuştu.

-“Tarımda anahtar kelime verimliliktir”-

Fethiye’de yaklaşık 125 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu belirten Bayraktar, 17 bin dekar alanda sebze, 22 bin dekar alanda tarla bitkileri, 73 bin dekar alanda ise meyve üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Fethiye’deki işletme büyüklüğünün ise 20 dekar olduğunu ifade eden Bayraktar, “İşletme büyüklüklerimiz yeterli değil. Bu yalnızca bu bölgenin değil, Türkiye’nin sorunu. Tarımsal üretim yapmak ekonomik faaliyette bulunmaktır. Küçük işletmelerde ekonomik faaliyette bulunamıyorsunuz. Ne üretirseniz üretin, tarımdan elde ettiğiniz gelir size yetmiyor. Bu problemi çözmeye çalışıyoruz. İşletmelerin büyütülmesi ve toplulaştırılması verimlilik açısından önemlidir” diye konuştu.

Bayraktar, şöyle devam etti:

“Tarımda anahtar kelime verimliliktir. Bizim hedefimiz yalnızca bu ülkedeki insanlarımızın gıda güvencesini sağlamak değil, aynı zamanda bulunduğumuz coğrafyada da gıda güvencesini sağlamak durumundayız. Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya kendi gıda güvencesini sağlayamıyor, hepsi bize bakıyor. Hedeflerimiz büyük, bu hedeflere ulaşma noktasında anahtar kelime verimliliktir. Yapısal sorunlarımızı çözmek, verimlik ve kaliteyi yakalamak zorundayız. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bu anlamda bir gayretin içindeyiz. İşletmelerimizi büyüterek verimlilik rakamlarını yukarı çekmeliyiz.”

-“Üreticilerin en önemli sorunu yüksek maliyetler”-

Türkiye’yi gezerek çiftçilerle buluştuğunu ve toplantılar düzenleyerek sorunlarını dinlediğini anlatan Bayraktar, şunları söyledi:

“Üreticimizin en önemli sorununun yüksek maliyetler olduğunu görüyoruz. Nereye gitsek üreticimiz bize maliyetlerden söz ediyor. Hükümetimizden maliyetlerin düşürülmesini talep etmemizi istiyorlar. Girdi maliyetlerimiz artan döviz kuruna bağlı olarak yükseldi. Biz de hükümetimizden destekleme bütçesinin artmasını talep ediyoruz.

-Elektrik fiyatları-

Özellikle bugünlerde çok önemli bir sorunumuzun üzerinde duruyoruz. Elektrik maliyetimiz birkaç yılda yaklaşık yüzde 125 oranında arttı. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli bürokratlarıyla birlikte ziyaretimize geldiğinde kendisiyle de paylaştık. Elektrik fiyatları konusunda üreticimize acil bir şekilde destek olunması gerektiğini söyledik. Kesilen fon ve payın, KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Konutlarda kullanılan elektrik fiyatı, tarımda kullanılan elektrikten daha ucuz. Üretim yapan kesime pozitif ayrımcılık istiyoruz. Elektrikte acil bir şekilde indirime gidilmesini talep ediyoruz.

-Kredi borçları-

Sayın Pakdemirli ile de paylaştım. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimiz başta olmak üzere üreticilerimiz, acilen borç yapılandırması bekliyor. Biz, bu işin peşini bırakmıyoruz. Hızlı bir şekilde, kısa süre içinde, muhakkak suretle borçların yapılandırılması gerekiyor. Bu talebimizi Sayın Bakan’a ilettik, konuyu takip edeceğini söyledi. Çiftçi borçlarının yapılandırılması talebimizi hükümetimizle görüşmeye ve bu talebimizi gündemde tutmaya devam edeceğiz. Özellikle doğal afetten zarar gören çiftçimizin borçlarını bir defada ödemesi mümkün değil. Onlar da haklı olarak hızlı bir şekilde kanun çıkarılmasını ve borçların yapılandırılmasını talep ediyorlar.”

Ziraat Odalarının sahibinin ve patronunun çiftçiler olduğunu söyleyen Bayraktar, çiftçilerle bir araya gelmeye, sorunlarını dinlemeye ve bu sorunların takipçisi olamaya devam edeceklerini vurguladı.

-Basın mensuplarının soruları-

Bayraktar, basın mensuplarının III. Tarım Şura’sı hakkındaki sorusuna şu yanıtı verdi:

“Odalarımız, paydaşlarımız ciddi katkı verdi. Daha önce de tarım şuraları yapıldı. Önemli olan tarım şurasında alınan kararların hayata geçirilmesi konusunda ortaya konulacak iradedir. Biz hükümetimizden bu iradeyi görmek istiyoruz. Odalarımız, paydaşlarımız, üniversite bu sektörle ilgili olan herkes konuştu, görüşlerini ifade etti. İnternet üzerinden de görüşler alındı ve bunlar takip edildi.”

Bayraktar, tarım arazilerinin azalması konusunda iletilen soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Tarım arazilerinin azalması konusunu sürekli olarak hem oda başkanlarımız hem biz gündeme taşıyoruz. Bununla ilgili olarak Toprak Kurulları oluşturuldu. Bunu biz arzu ettik. En azından imara açılacak olan araziler toprak kurullarından geçirilmelidir. Ama Toprak Kurulları’nda gördük ki kamu yararı maddesi istismar ediliyor. Kamu yararı denilerek maalesef verimli araziler imara açıldı, yapılaşmaya açıldı. Bazı yerlerde Ziraat Odası başkanlarımız var, bazı yerlerde Ticaret, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları başkanlarımız var. Bu toprağın sahibi kimdir? Sahibi çiftçidir. Çiftçinin Anayasal, yasal temsilcisi kimdir? Ziraat Odaları. Bitti. Toprağın sahibinin olmadığı yerde Toprak Kurulu olur mu? Toprağın sahibinin olmadığı bir kurul toprağı koruyabilir mi? Teknik elemanlar, Ziraat Mühendislerimiz yer alıyordu. Ona müdahale ettik. Ziraat Odası Başkanlarımız yer alabilir. Ama valinin inisiyatifinde. Biz her halükarda bu kurullarda Ziraat Odalarının olmasını istiyoruz.

İkincisi bizim çabalarımızla 258 ovamız SİT alanı ilan edildi. Hatta Bakan Bey bunu 300’ün üzerine çıkaracağım diyor. Çıkarırsa bundan büyük memnuniyet duyarız. Bununla ilgili yasalar çıktı geçmiş dönemlerde.  Verimli tarım arazilerinin bulunduğu ovalarımız SİT alanı ilan edildi. Bu ovalarda yapılaşmaya gitmek zorlaştı. Biz bunun takipçisiyiz. Türkiye, hem bir taraftan topraklarını yapılaşmaya açarak, bir taraftan da çok fazla erozyon yaşayarak bunu kimse dikkate almıyor ama Türkiye bir Kıbrıs kadar toprağı her yıl erozyonla kaybediyor. Hem erozyonla mücadele etmemiz lazım hem de verimli arazilerimizi muhakkak surette yapılaşmaya kapatmamız lazım. Bunu şunun için söylüyorum. Dünyada bugün enerji ile tarım sektörü at başı gidiyor. En stratejik sektörler haline geldiler. Ama çok kısa bir zaman sonra göreceğiz ki gıda fiyatlarındaki değişimler bunu gösteriyor. Çünkü arz talep dengesi çok kolay bozulmaya başladı. Doğal afetlerin de olmasıyla. Belli ki gıda enerjiden daha stratejik hale gelecek. Dolayısıyla böyle bir sektörü sizin göz ardı etmeniz mümkün değildir. Böyle bir sektörde üretim yapan çiftçiyi göz ardı etmeniz mümkün değildir. Üretimin yapıldığı alanları, arazileri, verimli arazileri göz ardı etmeniz mümkün değildir. Ne olur? Iskalarsınız. Büyük bir fırsatı kaçırırsınız. Hedefimiz büyük. Ülkenin gıda güvencesini değil coğrafyanın gıda güvencesini sağlayacak olan bir Türkiye’dir diyorum. O neyle olacaktır? Bu arazilerimizi doğru kullanmakla olacaktır. Çiftçimizin önünü açacaksınız. Bu arazileri koruyacaksınız. Doğru kullanacaksınız. Verimliliği yakalayacaksınız. Onun için Ziraat Odaları olarak bu toprakların korunması açısından da büyük bir mücadele verdiğimizi ifade edelim. Biraz geç oldu ama bir mesafe aldığımızı da ifade edelim. Bir tarihte Muğla’ya gelmiştim. Bana bir resim hediye edildi. İlk yerleşenler şu tepelere yerleşmiş. Bir tane taban arazide görmedim. Verimli arazide bir tane ev yok. Kusura bakmayın, Muğla’nın ataları sizden akıllıymış dedim. Verimli arazileri kaybettik. Zararın neresinden dönülürse kardır. Mevcut olanları korumaya çalışıyoruz.”