Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Çankırı’da

Bayraktar, Çankırı’da

-Bayraktar, Çankırı’da…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-"Çiftçilerimiz 52,3 milyar dolarlık bir hasıla yaratıyor ve bu parayı gayri safi milli hasılaya katıyoruz”

-“81 milyonu besliyoruz, 40 milyon turisti doyuruyoruz, yetmiyor ülkemize gelen 5 milyonu aşkın sığınmacı ve yabancıyı da doyuruyoruz. Türk çiftçisinin ürettikleriyle yapıyoruz bunu"

-“Muhakkak surette aile işletmelerini ayakta tutmalıyız. Türkiye’nin geleceği buna bağlı”


Çankırı – 22.09.2017 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "çiftçilerimiz 52,3 milyar dolarlık bir hasıla yaratıyor ve bu parayı gayri safi milli hasılaya katıyoruz. 81 milyonu besliyoruz, 40 milyon turisti doyuruyoruz, yetmiyor ülkemize gelen 5 milyonu aşkın sığınmacı ve yabancıyı da doyuruyoruz. Türk çiftçisinin ürettikleriyle yapıyoruz bunu" dedi.

Bayraktar, Çankırı Ziraat Odası'nda Ziraat Odası başkanlarıyla düzenlediği toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, çiftçilerin zor koşullarda üretim yaptığı söyledi.

Zor şartlarda üretim yapmanın bazı kesimler tarafından iyi anlaşılmadığını ve bundan üzüntü duyduklarını dile getiren Bayraktar, "Doğrusu biz bir reel sektörüz. Yani, sanayici de kapalı ve korunaklı alanlarda üretim yapıyor ama biz açık fabrikalarda üretim yapıyoruz. Bir farkımız yok. Zaman zaman kuraklık, sel felaketleri, arkasından dolu, don hatta hortum gibi doğal afetlere maruz kalmak suretiyle üretim yapıyoruz. Ancak bütün bu şartlara rağmen ciddi de bir yapısal sorunlarımız var" diye konuştu.

Arazilerin sulanmasında sorunlar bulunduğunu ve arazilerin çok parçalı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, parçalanmış araziler üzerinde de üretim yapmaya devam ettiklerini, dünyanın hiçbir yerinde bu koşullarda üretim yapılamayacağını ifade etti.

Bayraktar, şunları söyledi:

"Çiftçilerimiz 52,3 milyar dolarlık bir hasıla yaratıyor ve bu parayı gayri safi milli hasılaya katıyoruz. 81 milyonu besliyoruz, 40 milyon turisti doyuruyoruz, yetmiyor ülkemize gelen 5 milyonu aşkın sığınmacı ve yabancıyı da doyuruyoruz. Türk çiftçisinin ürettikleriyle yapıyoruz bunu. Bu da yetmiyor. Üreticilerimizin ürettikleriyle 17 milyar dolarlık ham ve gıda işlenmiş ürün ihracatı yapıyoruz. Dünyanın neresinde bu kadar sorunlarla uğraşan bir çiftçi kitlesi bir sosyal kesim bu üretimi yapabilir. Ama biz yapıyoruz. Zaman zaman çiftçimiz desteklenmeli derken bunu kastediyoruz. Diyoruz ki, çiftçimiz desteklenmezse bu koşullarda bu yapısal sorunların getirdiği maliyetle üretim yapamayız demek istiyoruz."

 

-“Dünya açlık sorunları yaşayacak, bu tehlikenin önüne geçilmeli”-

 Dünyanın gelecekte açlık sorunları yaşayacağını, bu tehlikenin de önüne geçilmesi için aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"İşte küresel ısınma bizi vurdu değil mi? Siz zannediyor musunuz ki bu sene vurdu önümüzdeki sene bu ülkede hiçbir şey olmayacak. Hayır, artık bu ülkede değişik bölgelerde bu doğal afetleri yaşayacağız. Bu iklim değişikliği sadece bizi değil dünyayı da vurmaya başladı. Bu da her üretim alanında arzı yavaşlatıyor. Dünya nüfusu 2050 yılında bakın 9,5 milyarı geçecek ve Türkiye de 90 milyonu geçecek. Bunlar bir talep yaratmayacak mı? Böyle bir konjonktürde gıda fiyatlarını tutabilir misiniz? Tutamazsınız. Birçok ülke gıda güvencesini sağlayamayacak. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Üreticimizi tarımda tutmamız, üreticimizin önünü açmamız, yapısal sorunlarını bitirmemiz lazım. Muhakkak surette aile işletmelerini ayakta tutmalıyız. Türkiye’nin geleceği buna bağlı. Büyük işletmeler Türkiye'de kuruluyor ama bunlar olaya tamamen ekonomik faaliyet olarak bakıyor. Ama çiftçilerimiz, 'yavruyu satarım, hayvanı satarım ama yine de üretimi devam ederim' diyor. Bunu dünya gördü. 2014 yılında dünya aile işletmeciliği yılı ilan edildi. Dünya buraya dönmeye başladı. Biz de buraya dönmeliyiz. Aksi takdirde çiftçimizi kırsalda tutamazsak, aile işletmelerini destekleyemezsek bizim bu ülkeyi besleme şansımız yoktur."

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli de katıldı.