Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Kınık’ta afet mağduru çiftçileri ziyaret etti

Bayraktar, Kınık’ta afet mağduru çiftçileri ziyaret etti

-Bayraktar, Kınık’ta afet mağduru çiftçileri ziyaret etti

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Acilen zarar gören çiftçilerimizin yaraları sarılmalıdır. Üretime devam edebilmesi için çiftçilerimize can suyu verilmesi lazım”

-“Hasar tespit çalışmaları ivedilikle bitirilmeli, bankalara borcu olan çiftçilerimizin borçları ertelenmelidir”

-“Yaklaşık 830 çiftçimiz bu felaketten etkilendi. Afet Fonu’ndan yardım edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz”

-“Gördüğüm manzara gerçekten çok kötü. Ürünler tamamen yok olmuş”

-“Çiftçimiz bu ülkenin gıda güvencesidir. Üreticimize destek olmak ve sahip çıkmak zorundayız”

Kınık-İzmir – 04.07.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kınık’ta aşırı yağmur ve doludan zarar gören çiftçileri ziyaret etti, tarları gezdi.

Tarım arazilerinde incelemelerde bulunmadan önce Kınık Ziraat Odası’nı ziyaret eden Bayraktar, Oda Başkanı Murat Tosun ve mağdur çiftçilerden hasar ile ilgili bilgi aldı. Bayraktar, 42 bin dekar alanda dolunun zarara yol açtığını, acilen zarar gören çiftçilerin yaralarının sarılması, üretime devam edebilmesi için çiftçilere can suyu verilmesi gerektiğini söyledi.

“Hasar tespit çalışmaları ivedilikle bitirilmeli, bankalara borcu olan çiftçilerin borçları ertelenmelidir” diyen Bayraktar, şunları kaydetti:

“Çiftçimiz bu ülkenin gıda güvencesidir, üreticimize destek olmak ve sahip çıkmak zorundayız. Yaşanan doğal afeti duyunca buraya gelip üreticilerin uğradığı zararı yerinde görmek istedim. Gördüğüm manzara gerçekten çok kötü. Ürünler tamamen yok olmuş. Üreticilerimizin, daha önce ektiği ürünleri bozmadan yanlarına mısır, kuru fasulye gibi ürünler ekmiş olduklarını gördüm. Yaklaşık 830 çiftçimiz bu felaketten etkilendi. 42 bin dekar arazimiz de zarar gördü. Bunun 30 bin dekarında yüzde 100, diğer 12 bin dekarında ise yüzde 50'ye yakın zarar olduğu tahmin ediliyor. Zarar tespit çalışmalarının ivedilikle bitirilip banklara borcu olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi sağlanıp, Afet Fonu’ndan üreticilere yardım edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu Allah'tan gelen bir felaket bir şey yapamayız ama üreticilerin yaralarının sarılması lazım, üretime devam edebilmesi için onlara can suyunun verilmesi lazım.”

Çiftçilerin önemli bir kısmının TARSİM kapsamında olmadıklarını gördüklerini belirten Bayraktar, “Bu bölge üreticilerin yüzde 5'inin TARSİM kapsamına girmiş olduğu görünüyor. Bu yüzden zararlarını tazmin etmeleri mümkün görünmüyor. Bir kararnameyle üreticilerin mağduriyetlerini giderilmesi gerekiyor" dedi.

Bayraktar’ın ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur da katıldı.