Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Ağustos ayı enflasyonu ve tarım ürünleri fiyatları.

Ağustos ayı enflasyonu ve tarım ürünleri fiyatları.

Enflasyon ve tarım ürünleri fiyatları
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ağustos ayında market fiyatlarına bakıldığında, 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 17 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı görüldü.”
-“Üretici fiyatlarına bakıldığında da 13 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 10 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışları meydana geldi.”
-“Ağustos’ta en fazla fiyat artışı market fiyatlarında yüzde 24,48 ile marulda, yüzde 16,89 ile yeşil soğanda, yüzde 8,22 ile kabakta, üretici fiyatlarında ise yüzde 23,08 ile yeşil mercimekte, yüzde 20 ile yeşil soğanda, yüzde 19,39 ile şeftalide görüldü”
-“En fazla fiyat düşüşü, market fiyatlarında yüzde 18,93 ile armutta, yüzde 16,48 ile sivri biberde, yüzde 14,96 ile karpuzda, üretici fiyatlarında yüzde 33,33 ile kuru incirde,yüzde 20 ile kuru kayısıda, yüzde 14,29 ile armutta oldu”
-“Ağustos ayında üretici fiyatlarında tarımda yüzde 0,75 gerileme, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,46 artış oldu. Fakat, 8 aylık dönemde giyim ve ayakkabıyla birlikte fiyat düşüşü olan ana harcama grubu yüzde 1,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubudur”
-“Ocak-Ağustos döneminde tarımda, genel enflasyondaki yüzde 0,30 gerilemenin üzerinde yüzde 2,25 düşüş oldu. 12 aylık ortalamalara göre de, genel ÜFE yüzde 9,33 artmışken, tarımın genelinde enflasyon yüzde 5,67, tarım ve avcılıkta yüzde 4,40 enflasyon yaşandığını görüyoruz”
Ankara – 03.09.2012 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında market fiyatlarına bakıldığında, 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 17 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı görüldüğünü, üretici fiyatlarına bakıldığında da 13 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 10 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışları meydana geldiğini bildirdi.
Bayraktar, “Ağustos’ta en fazla fiyat artışı market fiyatlarında yüzde 24,48 ile marulda, yüzde 16,89 ile yeşil soğanda, yüzde 8,22 ile kabakta, üretici fiyatlarında ise yüzde 23,08 ile yeşil mercimekte, yüzde 20 ile yeşil soğanda, yüzde 19,39 ile şeftalide görüldü. En fazla fiyat düşüşü market fiyatlarında yüzde 18,93 ile armutta, yüzde 16,48 ile sivri biberde, yüzde 14,96 ile karpuzda, üretici fiyatlarında yüzde 33,33 ile kuru incirde, yüzde 20 ile kuru kayısıda, yüzde 14,29 ile armutta oldu” dedi.
Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini bildirdi.
-Ürünler ve fiyat değişimleri-
Ağustos ayındaki market fiyatlarına baktığımızda; 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 17 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Market fiyatlarında Ağustos ayında salatalık, havuç, kuru soğan, elma ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 18,93 ile en fazla armutta oldu. Armuttaki fiyat düşüşünü yüzde 16,48 ile sivri biber, yüzde 14,96 ile karpuz, yüzde 9,42 ile maydanoz, yüzde 4,41 ile kuru üzüm, yüzde 4,23 ile fındık, yüzde 4,12 ile yeşil mercimek, yüzde 4,04 ile kavun, yüzde 3,97 ile Antep fıstığı, yüzde 3,22 ile kuru incir, yüzde 1,91 ile kuzu eti, yüzde 1,7 ile limon, yüzde 1,52 ile zeytinyağı, yüzde 1,22 ile nohut, yüzde 0,93 ile dana eti, yüzde 0,83 ile kuru kayısı, yüzde 0,58 ile zeytin izledi.
En fazla fiyat artışı ise Ağustos ayında market fiyatlarında yüzde 24,48 ile marulda görüldü. Maruldaki fiyat artışını yüzde 16,89 ile yeşil soğan, yüzde 8,22 ile kabak, yüzde 7,78 ile yumurta, yüzde 7,03 ile domates, yüzde 6,99 ile süt, yüzde 6,77 ile patlıcan, yüzde 6,21 ile şeftali, yüzde 5,76 ile erik, yüzde 5,46 ile patates, yüzde 4,93 ile tavuk eti, yüzde 1,79 ile pirinç, yüzde 1,63 ile ayçiçeği yağı, yüzde 1,20 ile mısırözü yağı, yüzde 1,12 ile kırmızı mercimek, yüzde 1,08 ile yeşil fasulye, yüzde 0,59 ile kuru fasulye takip etti.
Ağustos ayındaki üretici fiyatlarına baktığımızda; 13 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 10 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışları oldu. Domates, sivri biber, maydanoz, kuru soğan, karpuz, kavun, kırmızı mercimek, pirinç, yumurta, süt, kuzu eti, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 33,33 ile en fazla kuru incirde meydana geldi. Kuru incirdeki fiyat düşüşünü yüzde 20 ile kuru kayısı, yüzde 14,29 ile armut, yüzde 12,50 ile kuru üzüm, yüzde 12,30 ile elma, yüzde 10,84 ile limon, yüzde 8,39 ile patlıcan, yüzde 6,67 ile patates, yüzde 4,76 ile nohut, yüzde 0,33 ile dana eti izledi.
Üretici fiyatlarında Ağustos ayında en fazla fiyat artışı ise yüzde 23,08 ile yeşil mercimekte görüldü. Ağustos’ta yeşil soğanda yüzde 20, şeftalide yüzde 19,39, erikte yüzde 16,28, yeşil fasulyede yüzde 16, salatalıkta yüzde 14,53, marulda yüzde 13,64, kuru fasulyede yüzde 11,11, havuçta yüzde 8,18, Antep fıstığında yüzde 7,14, kabakta yüzde 2,63, fındıkta yüzde 2,56 fiyat artışı oldu.”
-Fiyat değişimlerinin nedenleri-
Fiyatı artan ürünlerden yeşil soğan, yeşil fasulye, kabak, marul gibi ürünlerde arzın tarla ürünlerinden sağlandığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Hasat edilen ürün miktarındaki değişime bağlı olarak fiyatlar da değişim göstermektedir. Şeftali ve erikte hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyat bir miktar artış gösterdi. Yeşil mercimekte ise hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak geçen aya göre fiyatta bir artış meydana geldi.
Fiyat düşüşü görülen ürünlere baktığımızda, üreticide fiyatı en çok düşen ürünler kuru incir ve kuru kayısı oldu. Ağustos ayı itibarıyla kurutulmuş ürünlerde esi ve yeni ürünün fiyatı karşılaştırılmaktadır. Fiyat değişimlerinin çok bariz olması buradan kaynaklanmaktadır. Ağustos ayı itibarıyla kurutulmuş ürünlerde yeni ürün piyasaya arz edilmeye başlanmıştır. Elmada ve armutta hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlar bir önceki aya göre geriledi.”
-Ağustos enflasyon rakamları-
Bayraktar, Ağustos ayında üretici fiyatlarında tarımda yüzde 0,75 gerileme, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,46 artış olduğunu bildirdi.
Şemsi Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde Ağustos ayında tüketici fiyatlarının, yüzde 0,56 artış gösteren genel TÜFE’nin üzerinde yüzde 1,46 artış görüldüğünü belirtti. Buna karşın Ocak-Ağustos döneminde genel TÜFE’de yüzde 2,28’lik artışa karşın gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,36 düşüş meydana geldiğini bildiren Bayraktar, “8 aylık dönemde giyim ve ayakkabıyla birlikte fiyat düşüşü olan ana harcama grubu gıda ve alkolsüz içecekler grubudur. Her ne kadar 12 aylık dönemde genel TÜFE yüzde 8,88 artarken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 9,14 artış olmuşsa da 12 aylık ortalamalara göre genel TÜFE yüzde 9,29 artarken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda artış yüzde 8,20’de kalmıştır” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici fiyatları endeksine (ÜFE) bakıldığında da genel enflasyonun, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,26 artmasına karşın tarımda yüzde 0,75 gerilediğini vurguladı. Bayraktar, Ağustos ayında tarım ve avcılıkta yüzde 0,85, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 2,65 düşüş yaşandığını belirterek, “tarım sektöründeki tek artış mevsimsel etki nedeniyle yüzde 3,64 ile balıkçılıkta görüldü. Zaten, Ocak-Ağustos döneminde tarımda, genel enflasyondaki yüzde 0,30 gerilemenin üzerinde yüzde 2,25 düşüş oldu. 12 aylık ortalamalara göre de, genel ÜFE yüzde 9,33 artmışken, tarımın genelinde enflasyon yüzde 5,67, tarım ve avcılıkta yüzde 4,40 enflasyon yaşandığını görüyoruz” dedi.