Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > 21 Mart Dünya Ormancılık Günü…

21 Mart Dünya Ormancılık Günü…

-21 Mart Dünya Ormancılık Günü…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “İklim ve su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanlar, yaşam için vazgeçilmezdir”

-“Orman içi ve orman kenarında bulunan 22 bin 661 köyde yaşayan 7,1 milyon orman köylümüzün sorunları çözülürse, ormanlardan çok daha büyük gelir elde edilir”

-“Sadece ABD’nin odun dışı orman ürünleri ithalatı 1,5 milyar doları bulmaktadır. İhracatta da Çin, Hindistan ve ABD ilk üçü paylaşırken, Türkiye bu alanda yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracatıyla 21. sırada bulunuyor”

-“İhracat çok daha fazla artırılabilir. Bunun için orman köylüsü harekete geçirilmelidir”

-“Köylümüz ormandan geçimini sağlayabileceği bir geliri elde ederse, hem ormanı korur, geliştirir hem de yaşamını sürdürecek üretimi yapar”

Ankara – 20.03.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim ve su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanların yaşam için vazgeçilmez olduğunu bildirdi.

Bayraktar, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülke topraklarının yüzde 28,6’sı, 22,3 milyon hektarının orman arazisinden oluştuğunu, bu alanın 19,6 milyon hektarının koru, 2,7 milyon hektarının ise baltalık orman niteliği taşıdığını belirtti. Şemsi Bayraktar, toplam orman alanının üçte birine yakının Antalya, Kastamonu, Mersin, Muğla, Balıkesir, Kütahya, Denizli, Adana, Manisa ve Bolu illerinde yer aldığını vurguladı.

Ormanların, sahip oldukları biyolojik çeşitlilik dolayısıyla dünyadaki en değerli ekosistem olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanların yaşam için vazgeçilmezdir. Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ayıca tarım arazilerimiz ile çayır mera alanlarımız sellerden büyük zarar görmektedir. Ormanlar toprak erozyonunu önlediği gibi tarım arazilerinin, çayır ve meraların sellerden zarar görmesine mani olmaktadır. Orman varlığımızın artırılması, orman tahribatlarının önüne geçilmesi şüphesiz çok önem arz etmektedir. Erozyonla biriken toprak da baraj rezervuar hacminde önemli kayıplara neden olmakta, barajların ekonomik ömrünü kısaltmaktadır. Barajların ömürlerinin uzaması havza içindeki orman, çayır ve meraların gelişmesiyle mümkündür.”

-“Ziraat Odalarımız ağaçlandırma çalışmaları yapıyor”-

Ülkemizde ağaçlandırma çalışmaları ve ormanların korunmasının çok önemli bir konu olduğunu belirten Bayraktar, “Ziraat Odaları olarak biz de üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ve yapacağız. 2012 yılında Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Söz konusu protokol kapsamında 81 ilde Ziraat Odalarımız ağaçlandırma çalışmaları yapmaktadır” dedi.

-“Ormancılık sadece odun, kereste olarak görülemez”-

Ormancılığın sadece odun, kereste olarak görülemeyeceğini, hem orman ağaçlarının, ağaççıkların, ormanda yetişen çalı ve çalımsı bitkilerin hem de orman tabanının bitkisel üretim açısından da çok önem taşıdığını, çok sayıda ürün yetiştirilmesine imkan tanıdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Reçine, sığla yağı, mazı, palamut, sumak, mahlep, menengiç, çam fıstığı, ceviz, badem, kestane, keçiboynuzu, defne, ıhlamur, kekik, adaçayı, eğrelti otu, nane, oğul otu, pelin otu, biberiye, meyan kökü, kimyon, kişniş, hardal, safran, ebegümeci, sütleğen, mantar gibi çok sayıda ürün ormanlarda yabani olarak yetişmektedir. Bütün bu ürünlerde ülkemiz olağanüstü bir potansiyele sahiptir. Bu ürünlerden çok büyük miktarlarda gelir elde etmek mümkündür.

-“Dünya tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı 110 milyar dolara ulaştı”-

Dünyada tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı 110 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin bu alandaki ihracatı ise 230 milyon dolar düzeyindedir. Sadece ABD’nin odun dışı orman ürünleri ithalatı 1,5 milyar doları bulmaktadır. İhracatta da Çin, Hindistan ve ABD ilk üçü paylaşırken, Türkiye bu alanda yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracatıyla 21. sırada bulunuyor. Bu rakam çok daha fazla artırılabilir. Bunun için orman köylüsü harekete geçirilmelidir. Orman köylümüzün sosyo-ekonomik sorunları bugün de önemini korumaktadır.  Bu bölgelerdeki insanlarımız mevcut geçim kaynaklarının yetersiz oluşu nedeniyle büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmaktadırlar.

-7,1 milyon orman köylümüzün sorunları çözülürse…-

Orman içi ve orman kenarında bulunan 22 bin 661 köyde yaşayan 7,1 milyon orman köylümüzün sorunları çözülürse, ormanlardan çok daha büyük gelir elde edilir. Köylümüz ormandan geçimini sağlayabileceği bir geliri elde ederse, hem ormanı korur, geliştirir hem de yaşamını sürdürecek üretimi yapar.”

Orman köylülerinin gelirlerini artırmak için yapılan çabaların çok önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, orman köylüsüne verilen desteğin artmasının köyden kente göçü önleyeceğini belirtti.

Bayraktar, ormanların öneminin, orman sevgisinin ilgili ilgisiz bütün insanlara duyurulması ve  daha yeşil bir Türkiye özlemi ve temennisiyle 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nü kutladı.