Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı

-"2016 Uluslararası Bakliyat Yılı"

-TZOB Genel başkanı Bayraktar: “Baklagiller insan sağlığı için çok önemli”

-“Baklagiller üretiminde Türkiye’nin dünyada önemli bir yeri var. Üretimin yüzde 2,5’ini Türkiye sağlıyor. Hedef, bu rakamı daha yukarılara taşımak”

-“Sayın Başbakan’ın Diyarbakır’daki açıklaması, baklagillerdeki desteğin yüzde 100 artırılması fevkalade önemli”

-“Destek, baklagillerin üretimini artıracaktır. 2014 rakamlarına göre, 1 milyon 30 bin tonun civarında baklagiller üretimimiz var. Bu rakamı daha yukarılara çıkarmak zorundayız”

-“Sektörün hedefleri var. Başta devletimiz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, hatta konsey, bunun dışında diğer paydaşlar, üniversitelerimiz, hepimiz görevimizi yapmamız, bu sektöre katkı sağlamamız lazım”

-“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan etmesini çok önemsiyoruz”

-“Türkiye’de 993 tane üretici birliği kuruldu. Ama bu sektörde iki tane var. Bir tanesi Erzincan’da kuru fasulye ile ilgili diğeri Tunceli’de organik baklagiller üretimiyle ilgili. Üreticimizin pazarlamasına fevkalade yardımcı oluyorlar”

-“Biz, üretici birliklerinin, ekonomik örgütler olarak, bu ülkede çok daha fonksiyonel olmasını istiyoruz”

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:  "Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagiller üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagiller üretimimiz yüzde 20 arttı"

Ankara - 30.01.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baklagillerin insan sağlığı için çok önemli olduğunu bildirerek, “baklagiller üretiminde Türkiye’nin dünyada önemli bir yeri var. Üretimin yüzde 2,5’ini Türkiye sağlıyor. Hedef, bu rakamı daha yukarılara taşımak” dedi.

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2016 yılını Uluslararası Bakliyat yılı olarak ilan etmesini çok önemsediklerini belirtti.

Baklagillerin insan sağlığı için çok önemli olduğunu, baklagiller üretiminde Türkiye’nin dünyada önemli bir yeri bulunduğunu, dünya baklagiller üretiminin yüzde 2,5’inin Türkiye tarafından sağlandığını vurgulayan Bayraktar, “Sayın bakanıma da değerli katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Üreticinin pazarlama sıkıntısının ortadan kalkması için üretici birliklerinin önemli olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle konuştu:

“Baklagiller üretimini tabii ki artıracağız. Ancak geçmişe baktığımızda 1994 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin baklagiller alımından vazgeçmesi, üreticimizin pazarlama sıkıntısıyla karşı karşıya kalmasını neden oldu. Bunun doğal sonucu olarak üreticilerimiz başka ürünlere yönlendi. Burada üretici örgütlerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. 2004 yılında üretici birlikleri yasası çıkarıldı. Türkiye’de 993 tane üretici birliği kuruldu. Ama bu sektörde iki tane var. Bir tanesi Erzincan’da kuru fasulye ile ilgili diğeri Tunceli’de organik baklagiller üretimiyle ilgili. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın verdiği desteklerle orada tesisler kurdular. Üreticimizin pazarlamasına fevkalade yardımcı oluyorlar. Ama Türkiye’de sadece iki tane var. Biz, üretici birliklerinin, ekonomik örgütler olarak, bu ülkede çok daha fonksiyonel olmasını istiyoruz. Üretimden tüketime gerekli tedbirleri alarak üreticimizin pazarlama sorunlarına yardımcı olarak çok daha aktif olmasını istiyoruz. Biz Türkiye’de Ziraat Odaları Bilirliği olarak meslek kuruluşuyuz. 4,5 milyon civarında üyemiz var ama biz bir meslek kuruluşuyuz. Ekonomik örgüt değiliz. Elbette ihtiyaç olduğu zamanlarda ekonomik faaliyetler yapıyoruz. Çiftçimizin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere bazı ekonomik faaliyetlerde bulunuyoruz. Ancak bu bizim görevimiz değil. Türkiye’de üretici birlikleri yasası zaten bunun için çıkarıldı. Ancak orada üretici birliklerinin görev tanımına uygun idari ve mali yönden güçlü hale getirilmesini çok önemsiyoruz. Sadece baklagiller için değil, üretim alanlarında özellikle yaş meyve ve sebzedeki stoka müsait olmayan ürünler var. Bunların üreticiden tüketiciye 5-6 kat arttığını görüyoruz. Bunu zaman zaman kamuoyuyla paylaşıyoruz. Burada fonksiyonel üretici birliklerini çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”

-“Üreticimizin desteklenmesi çok önemli”-

Üreticinin desteklenmesi halinde üreticinin kaliteli üretim yaptığını gördüklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Baklagillerde de üreticimizin desteklenmesi halinde, maliyetlerin düşürülmesi halinde üretim rakamlarını çok daha yukarılara çıkaracağımızı biliyoruz. Sayın Başbakan’ın Diyarbakır’daki açıklaması, baklagillerdeki desteğin yüzde 100 artırılması fevkalade önemli. Destek baklagiller üretimini artıracaktır. 2014 rakamlarına göre, 1 milyon 30 bin tonun civarında baklagiller üretimimiz var. Bu rakamı daha yukarılara çıkarmak zorundayız.

-“Sulama yatırımlarını bitirmeli, toplulaştırmayı yapmalıyız”-

Ama burada iki tane parametreyi göz ardı edemeyiz. Bunlardan bir tanesi bir üründe yeterli hale gelirken diğer ürünlerde yetersiz hale gelmek istemiyorsak, iki parametreyi göz ardı edemeyiz. Bir tanesi sulama yatırımlarını bitirmemiz lazım bu ülkede. Baklagillerde açığı kapatırız ama pamukta açık veririz, mısırda açık veririz. İkincisi ki bakanlığımız bu konuda çok önemli bir çalışma yapıyor. Miras hukukunun değişmesi ve arazi parçalanmasının önlenmesiyle alakalı kanun çok önemli. Arazi toplulaştırılması burada önemli. Bu iki parametreyi göz ardı edemeyiz. Bu desteklerin yanında bunlarında muhakkak suretle yapılması gerekiyor.

Bunun dışında sertifikalı tohum kullanımı sektörde çok önemli. Bunda da gelişme sağlamamız lazım. Sayın Başbakan’ın da sertifikalı tohum kullanımının yüzde 20 ila yüzde 50 civarında artış sağlanacağını söylemesini çok önemsiyoruz. Bu da sektörde olmazsa olmazlardan bir tanesi. Sektörün hedefleri var. Başta devletimiz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, hatta konsey, bunun dışında diğer paydaşlar, üniversitelerimiz, hepimiz görevimizi yapmamız, bu sektöre katkı sağlamamız lazım.”

-Bakan Eker-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında, Türkiye'nin girişimi ile Birleşmiş Milletler'in 20 Aralık 2013 tarihindeki genel kurulunda, 2016 yılını "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan ettiğini bildirerek, bir yıl boyunca bakliyatın önemini gerçekleştirecekleri organizasyonlarda anlatacaklarını ifade etti.

Bakliyatın anavatanının Anadolu toprakları olduğuna dikkati çeken Eker, "nohut oda bakla sofa" gibi deyimlerin Anadolu kültüründe yer aldığını hatırlattı.

Eker, bakliyat ürünlerinin diyabetin önlenmesinde son derece etkili olduğunu dile getirerek, yılda 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, buna rağmen yılda 800 milyondan fazla insanın da yatağa aç gittiğini belirtti.

Sadece insan ve hayvan beslenmesindeki değeri için değil, baklagillerin aynı zamanda münavebe bitkisi olarak kullanıldığını ifade eden Eker, ürün grubunun topraktan aldığı besin elementini baklagilin toprağa geri verdiğini, toprağın beslenmesinde çok önemli olduğunu, kimyasal gübreye ihtiyacın kalmadığını bildirdi.

Eker, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı faaliyetlerine yönelik 3 başlık altında eylem planı hazırladıklarını vurgulayarak, bunlardan birincisinin Ar-Ge çalışmaları ile üretimin artırılması, ikincisinin tüketimin arttırılması, üçüncüsünün de baklagillerin tanıtılması olduğunu bildirdi.

Mehdi Eker, "Türkiye dünya mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde 4'üncü, kuru fasulye üretiminde 23'üncü sırada. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı" dedi.

Sertifikalı tohumu, destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatan Eker, bunun verimi artırdığını, son 10 yılda kırmızı mercimekte verim artışının yüzde 28, kuru fasulyede yüzde 65, nohutta yüzde 23 olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Bakanlığın Kreş ve Gündüz Bakımevi'nde eğitim gören kız çocukları, bakliyatları temsil eden kıyafetleriyle gösteri yaptılar.

Bakan Eker, Prof. Dr. Ayşe Baysal'a etrafında baklagillerin bulunduğu bir çerçeve içindeki teşekkür mektubunu sundu. Daha sonra, toplam 22 ton bakliyatın bulunduğu TIR uğurlandı. TIR’daki yardım paketleri AFAD tarafından Türkmeneli Derneği aracılığıyla Suriye ve Telafer'den Türkiye'ye göç eden ailelere dağıtılacağı bildirildi.

Etkinlikler kapsamında Türkiye Aşçılar Federasyonu şeflerinin bakliyat kullanılarak hazırladıkları yemekler konuklara sunuldu.

Toplantıya çok sayıda çiftçi de katıldı.