Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > “Taleplerimizden bir kısmı karşılanmaya başlandı”

“Taleplerimizden bir kısmı karşılanmaya başlandı”

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Tarım ve Orman Bakanlığından talep ettiğimiz destekleme ödemelerine bugün başlandı”

-“Valilerimiz 65 yaş üzerindeki çiftçilerimizin üretime devam etmesi konusunda anlayış göstermeye başladı”

-“Çiftçilerimizin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi başta olmak üzere, Tarım Bağ-Kur prim borçları, elektrik borçları ve tarımsal sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlarımıza rapor halinde ilettiğimiz taleplerimizin de en kısa sürede gerçekleşmesini bekliyoruz”

-“Halkımız evinde kalırken gıda güvencesini sağlamaya devam etmemiz için tarlada kalmak zorundayız. Çiftçilerimizi tarlada tutacak tedbirleri acilen almalı, gerekli destekleri vermeye devam etmeliyiz”

 

Ankara- 27.03.2020- Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 9 bölgede 765 Ziraat Odasıyla birlikte, çiftçilerin ve tarım sektörünün sorunlarını çözüme kavuşturmak için büyük gayret gösterdiklerini bildirdi.

Bayraktar, “Acil çözüm beklediğimiz sorunlarımızı ve beklentilerimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettim. Taleplerimizden bir kısmı karşılanmaya başlandı” diye konuştu.

Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan talep ettiğimiz destekleme ödemelerine bugün başlandı. Toplamda 1 milyar 987 milyon 581 bin lira değerinde destek üreticilerimizin hesabına yatırılacak” diye konuştu.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, 65 yaş üzeri çiftçilerin tarlasına gidemediğini hatırlatan Bayraktar, “65 yaş üzerindeki çiftçilerimizin mağduriyetine neden olan bu sorunun çözümü için büyük gayret gösterdik. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile gerçekleştirdiğim telefon görüşmelerinin ardından Valilerimiz bu konuda anlayış göstermeye başladı” dedi.

Bayraktar, “Çiftçilerimizin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi başta olmak üzere, Tarım Bağ-Kur prim borçları, elektrik borçları ve tarımsal sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlarımıza rapor halinde ilettiğimiz taleplerimizin de en kısa sürede gerçekleşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını ile mücadele edilen süreçte yeterli gıdaya ulaşmanın öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Bayraktar, “Halkımız evinde kalırken gıda güvencesini sağlamaya devam etmemiz için tarlada kalmak zorundayız. Çiftçilerimizi tarlada tutacak tedbirleri acilen almalı, gerekli destekleri vermeye devam etmeliyiz” diye konuştu.

 

27 Mart Cuma günü (bugün) saat 18.00'dan sonra üreticilerimizin hesaplarına yatırılmaya başlanacak destekler ve miktarları şu şekilde:

 

Mazot Gübre:  21 ilde, 610 bin 502 üreticiye, 1,196 milyar lira

Anaç Koyun Keçi: 80 ilde, 196 bin 116 yetiştiriciye, 580 milyon lira

Hububat-Baklagil Desteği: 20 ilde, 46.820 üreticiye, 164 milyon lira

Dane Mısır Desteği: 7 ilde, 9 bin 799 üreticiye, 22 milyon lira

Hayvan Hastalık Tazminatı: 68 ilde, 686 yetiştiriciye, 16,2 milyon lira

Tiftik Keçilerine ilave destek: 3 ilde, 131 yetiştiriciye, 226 bin lira

Sertifikalı tohum ve fidan üretim: 7 ilde, 20 firmaya 6,8 milyon lira

Hastalıktan ari işletme ve küpe uygulama: 7 ilde 8 yetiştiriciye 155 bin lira

Deprem Zararı Ödemeleri (Hayvan ve yem yardımı): 103 çiftçiye 2 milyon 200 bin lira.